2014年10月23日 星期四

出現脂肪粒的主要原因係??

之前就同大家分享過眼袋,眼紋和黑眼圈嘅小知識,呢次就同大家分享有關眼部脂肪粒(油脂粒)嘅小知識啦!

出現脂肪粒的主要原因係??

- 體內因素:身體內分泌失調又或飲食過於油膩,致使面部油脂分泌過多,同時皮膚又沒有徹底清潔乾淨,導致毛孔阻塞,就會出現一顆顆小的油脂粒。

- 外在因素:
1-) 用嘅護膚品過於油膩,導致皮膚未能充分完全吸收塗抹嘅油分,一段時間過後就會形成脂肪粒.
2-) 一般人都會用營養型嘅眼霜直接將眼霜塗搽係眼睛周圍, 但沒有進行按摩待眼霜全部被吸收, 引致營養物質殘留物堆積係毛孔裡,便會導致眼部周圍產生脂肪粒。

脂肪粒的預防:

1-) 要預防脂肪粒,首先一定要做好清潔,每晚必須要用溫和潔膚用品清潔眼部。
2-) 用水狀或乳液嘅眼霜,呢類眼霜滋養成分較高且容易吸收。
3-) 飲食上要少吃油膩食物,多喝水,適量排汗,讓皮膚通暢地呼吸,增強皮膚抵抗力。