2014年10月29日 星期三

雀斑,老人斑,太田斑其實係點形成同點產生嘅呢?

我地好多時候都聽到雀斑,老人斑,太田斑啊等等,但其實係點形成同點產生嘅呢?

由今日開始我地就開始由淺至深同大家分享啦!

首先講下表層斑嘅分類同簡單嘅結構先.

1-) 表層斑同分類:表層斑意思係指表皮層或表皮同真皮交界處嘅黑色素,而係臨床上常見嘅表層斑有:

肝斑
雀斑
咖啡牛奶斑
晒斑
老人斑
等等 ...

2-) 表層色素嘅形成:色斑係由我地皮膚內嘅黑色素細胞所製造出來。當皮膚受到外界嘅刺激,位於表皮嘅黑色素細胞就會加速其內酪胺酸脢的作用(酪胺酸脢是22種用來合成蛋白質的蛋白胺基酸之一 ),進一步製造出大量嘅黑色素,而呢D黑色素會被傳送到各表皮細胞中,令我地嘅皮膚產生色斑同膚色變黑 .

- 表層色素形成嘅外界因素:表皮受刺激 (如使用化學成份過多嘅護膚品,化妝品),紫外線照射,空氣污染,皮膚發炎後色素沉澱(如暗瘡),等等...

- 表層色素形成嘅身體内部因素:荷爾蒙分泌不平衡,精神壓力,服食药物(如避孕药等),缺乏維他命,等等...