2014年12月31日 星期三

胸部護理篇最後一帖亦係2014年既最後一帖! Happy New !!!!!



今次係我地既胸部護理篇最後一帖亦係2014年既最後一帖,當然我地會不斷再籌備下次既分享,但我地衷心希望大家都可以擁有健康既身體和美麗既身形,所以我地鼓勵大家每年都要做身體檢查,女性更加要做定期婦科檢查+乳房檢查.
 
發現有好多女性朋友都會忽略做定期乳房檢查,包括自我檢查乳房,醫生觸診檢查及乳房X光造影檢查等.而乳癌由1994年起已經成為本港女性既頭號癌症,每年有超過3000位女性確診乳癌,平均17位女性就有1位被確診,近年更加有愈來愈多既年輕女性罹患乳癌.另外乳癌不只會侵襲乳房組織,更有機會擴散至腋下淋巴腺以至身體其他部位如肺部,骨骼,肝臟及腦部等,實在不容忽視!

 
乳癌既真正成因到至今都尚未得到確定,但我地明白某些高危因素會跟乳癌係相關的,而呢D高危因素亦會增加患上乳癌既機會率.根據香港既資料顯示,5393位本港乳癌患者當中,最共同既高危因素有:

 

72.5%
缺乏運動 (每星期少於3小時的運動)
59.8%
未有餵哺母乳
35.2%
超重 / 肥胖
36.1%
感到很大壓力

 
乳癌係嚴重危害女性健康既惡性腫瘤,如果平時我地有定期為自己做自我乳房檢查,留意乳房既變化,乳癌就容易被及早發現.早期治愈率可達到80%90%.而本港乳癌患者只有大約15%係經由例行檢查發現乳癌,85%人都是無意中摸到乳房腫塊才察覺病徵.所以自己在家裏都需要進行每月一次簡單既乳房自我檢查:-


方法1)觀察:
站在鏡前看看乳房皮膚,是否有出現靜脈擴張或呈橙皮樣變化,乳房的形狀或大小是否有所改變,乳頭是否有不對稱,皺起或乳頭縮陷等情況.
方法2)觸摸:
用手觸摸,可以站着或躺着做,首先右手舉高放在頭後,用左手三隻手指首先按壓右邊乳房,再由外到內打圈游走感覺一下是否有任何體積的硬塊,然後摸摸鎖骨上下和兩邊腋下,是否有腋下腫脹或腋下淋巴結發大,再輕輕擠壓乳頭看看是否有流出分泌物或出血,完成左手後以右手重複以上動作再檢查左邊乳房.

 
這樣每月一次做自我檢查可以大大減低患乳癌既風險,及早發現及早治癒,希望大家提醒身邊的人,定期檢查真係好重要!

 
祝大家都身體健康 & 新年快樂!

 
Clean Skincare
上.