2014年12月11日 星期四

大家點樣去選擇一個安全而真正有機成份既天然產品呢?


市面上而家愈來愈多標榜住有機天然成份既產品,但到底點樣去選擇一個安全而真正有機成份既天然產品呢?而其中有機成份又有幾多呢?相信大家都會有個疑問!所以今次就等我地黎分享啦!

首先如成份有說明 "天然" 既產品係指有採用到來自大自然既天然成份而不是化學合成,但我地需要知道最重要既一點就係 "天然" 唔等於有機!

"有機" 係指要達到一定標準既農植方式,而這些標準包括:不採用合成農藥,合成化肥,激素和基因改造既生化物.而有機產品係歐洲,北美和某些拉丁美洲及亞洲國家都受到規管.只有符合有機農植標準嘅產品才可標籤及宣稱為 "有機".

由於農業科技所用到既化學肥料和殺蟲劑等,都會令到天然植物直接受到污染或損害,製成品更加有機會帶有有害物質,所含既有毒物質都會一點一滴地被皮膚吸收從而令到皮膚受損.所以在選擇有機產品時,最重要就係睇下有無認証或標籤為有機產品.

現時認知度較高既有機國際認証有:-

1)美國農業部(USDA)所制定的國立有機農作物生產,處理,標示準則,產品必需含至少95%有機成份,而其餘5%成份亦必需得到USDA允許認可,才可標籤USDA既圓形有機標章.若含有至少70%有機成分則可標籤為"使用有機成份".

2)有機貿易協會(OTA) 在1985年於美國和加拿大成立,協會一直提倡,而係保護和制定有機產品標準既過程中帶有領導既地位,所以成為公認的信心保證標籤.

3)匈牙利歐盟種植認證機構(BIOKONTROLL),係一個比有機種植更嚴謹及高要求既認証機構,產品需達到95%有機成份及88%以上的生物動態成份,才可証明該產品成份遵守國家有機標準控制系統.

4)歐盟有機認證機構 ECOCERT(ECO) 在1991年成立於法國,是全世界有機認證的指標,在歐洲最具代表性與權威性之有機農業認證機構,他們要求95 %的植物部份來自控管性有機栽培,不允許採用人工合成色素,香料,人造脂肪油,矽酮和其它石油產品.

5)生物動態農業認證DEMETER在1982年成立,此認証為歐美有機認証裡最高等級之認証,除了要達到一般有機標準外還要再嚴格或緊密控制整個耕作的過程和方式,並遵循冷/熱,動/靜,日出/日落來栽培作物,所有農夫必需配合生機或有機互動農耕方式,是目前最嚴格的認證,品管比歐盟更嚴苛,全世界有52各會員國家.

希望我地呢次既分享可以幫到大家選擇出適合既有機天然產品比自己啦,如果有任何問題歡迎隨時聯絡我們.