木瓜真的有豐胸效果??

CLEAN SKINCARE 小知識 - 木瓜真的有豐胸效果??

豐胸,部份女士都會相信從食物吸取營養係可以令胸部更加豐滿,而我地最常聽到可以豐胸嘅食物就係木瓜,但效果有幾多?我地一齊黎睇下: 
  • 木瓜對豐胸嘅「原理」? 
木瓜含有豐富既營養成份,例如木瓜酶,木瓜酵素,維生素C,維生素A,等等.而木瓜酵素和維生素A據說能刺激女性荷爾蒙分泌,可以幫助豐胸,而木瓜酵素可以分解蛋白質,促進身體對蛋白質既吸收和促進乳腺激素分泌,達到豐胸嘅效果.

首先我們女性既乳房係由乳腺組織,脂肪組織和胸肌而組成,而乳房發育後呈現既大細都會跟這三個部分有關.從醫學角度看,乳腺組織發育與雌性激素有關,而與木瓜裡面有的維生素C、維生素A等是沒有關系.

再者係木瓜中含有的木瓜酵素,除咗可以分解蛋白質,醣類,仲有一個功能係可以分解脂肪去幫助消化食物.但乳房其中一個組織就係脂肪組織,而木瓜中含有分解脂肪既木瓜酵素,反而係有阻豐胸效果,所以極其量可以减肥瘦身但並沒有豐胸嘅功效!
醫學專家證實"木瓜可以令我們吸收到不同嘅營養成份,但並沒有豐胸嘅效果.所以木瓜能豐胸呢個講法係暫時無科學根據. 
  • 但究竟又有D乜野食物可以令胸部更加豐美呢?
其實食多一D蛋白質含量高既食物(例如:魚,肉,鮮奶等 )再配合乳房既按摩,而且要長期堅持,乳房才會越來越緊緻和豐滿.加上應有適當運動,尤其是擴胸運動和游泳都對乳房健康特別有幫助.

總言之我地要做到均衡飲食,適當鍛鍊,佩戴合適既胸圍,加上胸部護理,咁胸部就越來越健康,外觀越來越美啦!如果大家有任何疑問都可以隨時聯絡我地架! 

如果大家想免費做一次皮膚分析了解下自己既皮膚類型同狀況,歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做重塑美胸護理,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

熱門文章