2015年2月14日 星期六

收毛孔既產品就可以有效地收到毛孔嗎?


CLEAN SKINCARE 小Tips - 收毛孔既產品就可以有效地收到毛孔嗎?

毛孔變得好大,望到自己塊面好多細洞,等我買支收毛孔產品收細佢先!但...真係只要搽收毛孔既產品就可以有效地收到毛孔嗎?

不如先了解一下毛孔變大既原因: 

油脂分泌旺盛 
  • 由於面部油脂分泌過多,加上日常既灰塵和污垢常黏附在皮膚表面, 所以容易做成毛孔堵塞,如果清潔功夫做得唔好,毛孔就會因為比D污垢物撐大毛孔而變得越黎越大!
老化
  • 老化其實除左因為歲月既關係使膠原蛋白流失,另外紫外線亦會令皮膚急速老化,而後果就係會令毛孔周圍既皮膚組織變得鬆弛,當毛孔變大後,就算清潔功夫做得好,但毛孔依然冇法收細,因為老化既原因已令皮膚失去彈性和收縮功能 
 受傷
  • 呢個原因係最常見亦係最傷害皮膚既一個原因,好多時候睇到面上生暗瘡就忍唔住去擠,但係呢個過程做得唔好唔單只解決唔到粒暗瘡仲要令皮膚受到損傷!因為皮膚組織係你用力擠既時候,除左表面有損傷仲有唔少膠原纖維會被你壓斷,令到皮膚失去支撐,最後輕則就會毛孔變大唔會收細,嚴重既就會變成凹凸洞.
睇完以上既原因大家就會理解到毛孔粗大係由內至外,所以一般市面上既外用產品係好難真正地收細毛孔,但如果你想有效地改善毛孔粗大既問題,而得到真正既健康肌膚既話,可以參考以下既小小心得:
  1. 日常清潔避免用刺激性產品和注意清潔方法&手勢
  2. 出門前搽有效既防曬產品
  3. 盡量避免用化學成份多既化妝和護膚品
  4. 避免用有酒精成份既產品
  5. 有暗瘡絕不能擠,可以選擇做果酸換膚或做激光治療,令暗瘡自然凋謝和徹底清除毛孔深處污垢, 

如果大家想免費做一次皮膚分析了解下自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html