2015年2月17日 星期二

點解黑頭,暗瘡,粉刺生完又生既??


又生左粒暗瘡!?擠左佢先!但成日都生黑頭,暗瘡,粉刺,點解生完又生既...

講到暗瘡,通常係因壓力,睡眠不足或者情緒都會令油脂分泌增加而生暗瘡,另外亦由於我地因為工作或社交既需要而化妝,但面上既化妝品當混上塵埃,油脂,加埋化妝品裏夾雜既色素和香料,對細菌黎講簡直係繁殖既好地方!再加上經常用手摸面都會將手上既細菌帶到面部,咁都會增加生暗瘡既機會.

而當生暗瘡既時候,大家千其唔好去擠,因為手勢和力度不對的話,會好容易整傷皮膚引致再發炎,而有人喜歡用針清黎處理暗瘡(針清=用工具去擠或針吉暗瘡),過程會產生痛楚,針清完面上都會留下紅印和傷口,令皮膚受到損傷.

另外過程中如手或工具上有細菌的話,將會引致暗瘡受到感染,而殘留既膿包黏附在皮膚上,會令細菌跑到傷口附近位置,所以暗瘡周邊生完又生.而過度既擠壓還會造成皮下瘀血積聚.傷口若經過刺激而使皮膚增生,還會形成隆起既疤痕,另外常擠暗瘡亦會讓發炎既範圍擴大,使復原過程中產生纖維化,出現色素沉澱變成深色既疤痕.如果未成熟既的暗瘡被擠壓後,就好似氣球被整爆一樣,表皮不規則破裂,癒合時還會形成不規則既凹凸疤痕.所以擠暗瘡對皮膚黎講真係冇好處.

其實我地可以預防及減少生暗瘡,黑頭及粉刺既,下面同大家分享一下點預防啦:-

1)注意衛生
  • 唔好經常用手去摸面,頭髮都要經常保持乾爽,清潔.
  • 如有化妝,睡前要徹底卸妝
  • 被子,床單,枕頭袋,洗臉毛巾等都要保持清潔,勤清洗
2)適量運動
  • 可促進身體及皮膚去排毒,促進新陳代謝減少暗瘡滋生
3)注意飲食
  • 避免進食快餐,零食,煎炸油膩等既食物
  • 多進食含豐富纖維既蔬菜水果可以增強皮膚對細菌既抵抗力
4)注意心情
  • 精神壓力都係產生暗瘡既成因,所以要常保持心情愉快
5)注意暗瘡皮膚既清潔
  • 潔面產品要選用弱酸性產品(PH5.5~7)對皮膚最溫和,因為我地皮膚既PH值係5.5屬弱酸性.避免選用鹼性潔面產品,大家會誤以為清潔力強既潔面產品對暗瘡性皮膚有效,但其實清潔力強既潔面產品多為鹼性,這對皮膚造成刺激,水油失去平衡,油脂分泌產生更多而引致生暗瘡既惡性循環. 
記住哦~請勿用手或用工具去擠壓暗瘡,生暗瘡期間避免忍唔住手去擠,選擇適合既防曬去保護皮膚,唔好讓紫外線令暗瘡印變得更深色,另外,果酸換膚療程和激光療程都可以溫和地處理暗瘡和暗瘡印哦!