2015年2月8日 星期日

激光療程後是否會反黑/皮膚又變黑?做幾多次治療才能有效地擊退色斑?

Clean Skincare 小Tips

大家都知道激光療程係可以將你皮膚既不同色斑,色素擊退,令你回復健康膚色!但究竟要做幾多次治療才能有效地擊退色斑?激光療程後是否會反黑/皮膚又變黑?

一般淺層斑(如雀斑)只需進行2至4次就可以全面擊退,深層斑(如荷爾蒙斑)則需要至少6次既激光療程.

有人會問:激光療程後色斑更多, 係唔係反黑呀?反黑既意思又係唔係因為做激光療程後將皮膚下潛藏中既黑色素引發左出黎呀?

其實皮膚下潛藏中既黑色素本身係每個人體內都有,而引發出色斑或色素係面上既主要元兇係紫外線而唔係激光,做激光療程既主要功效係擊退黑色素而不是亦不會引發黑色素形成,所以處理皮膚色斑都會用上激光治療.

之前我地有講過斑既形成,詳文可回顧:http://clean-skincare.blogspot.hk/2014/11/1-beckers.html

激光療程後皮膚既感光度會提高,對紫外線較為敏感,而當出門時防曬功夫未做足既話,皮膚底層既黑色素細胞就會較容易被陽光既紫外線刺激到,令到"黑色素母"細胞產生《自我防護》嘅反應,大量分泌黑色素去保護真皮層,之後色素又再逐步向下沉澱和堆積,慢慢又產生色斑.

簡單講,如果唔做好防曬,惡性循環就一直不斷發生,所以如果唔想有反黑既情況就要好好地做好防曬功夫,選擇適合自己既防曬產品!咁就唔洗驚做完激光療程後會有反黑既情況發生啦. (如果想知更多防曬既知識,請閱讀:http://clean-skincare.blogspot.hk/search/label/%E9%98%B2%E6%9B%AC%E6%97%A2%E9%87%8D%E8%A6%81%E6%80%A7

Clean Skincare 提提你

做完激光去斑療程後應:
  • 不能使用任何有美白成份或減淡色斑產品
  • 不能使用刺激性既洗面產品(如磨沙膏,含有果酸,美白,酒精成份等等)
  • 出門前一定要搽有效既防曬產品
  • 做好補濕和保濕護理