2015年2月12日 星期四

DIY蘆薈面膜

今次想為大家分享一款做完會令皮膚嫩滑既面膜*^^*,建議大家一個禮拜做一至兩次這款DIY面膜令皮膚吸收不同既營養來改善膚質.

材料有2樣:

1. 青瓜
2. 蘆薈

功效:

青瓜含有維他命A,B1及C.青瓜既營養素可以滋潤肌膚,使皮膚變得柔軟嫩滑,有強力既保濕作用,具有抗氧化,消炎,美白既功效 .

蘆薈含有豐富既維他命A,B,C及D,氨基酸和多糖類物質,這些營養素使皮膚變得光滑、白嫩、柔軟,有效減少細紋,滋養保濕,舒緩敏感,亦具有消炎作用。

使用方法:

份量1:1

將青瓜連皮用攪拌機搾汁或磨成蓉狀,再將蘆薈去皮,搾汁或剁成蓉和青瓜汁一起攪拌均勻.然後直接均勻敷上面或用面膜紙浸入敷上臉,敷10-15分鐘後沖洗乾淨.

其實大家可以多選擇用來自大自然既珍貴植物為我地既肌膚做保養,令皮膚慢慢地變得白白滑滑而且肌膚裏會透出健康亮麗既光澤添*^^*!