2015年3月23日 星期一

30歲都未夠,但面上既皺紋開始浮現,面部仲有小小鬆弛添!?點解呀~~><~~


Clean Skincare 小知識

30歲都未夠,但面上既皺紋開始浮現,面部仲有小小鬆弛添!?點解呀~~><~~

其實一般皮膚既皺紋會係30歲後開始浮現,因為研究顯示25歲開始我地既皮膚組織會停止成長或新陳代謝減慢,真皮層慢慢變得薄,脂肪和蛋白纖維流失,慢慢失去支撐和彈性,所以皮膚就會開始變得鬆弛,皺紋亦會越來越明顯,如果你30歲未到但面部有{紋}既話,好有可能係{乾紋}而唔係皺紋.

乾紋既形成通常會因為受到紫外線既攻擊或者補水和保水不足,令到皮膚處於缺水狀態,滋潤度唔夠時皮膚就會出現乾紋或者敏感既狀況,所以當出現第一條細小乾紋時千其唔可以忽事呀,如果唔去處理和修護既話,一直令皮膚受損,到最後好有可能會變成皺紋哦!

其實處理方法好簡單,只需要注意補水和保水,再搽D天然植物油,如100%天然玫瑰果油,因為玫瑰果油含有不飽和脂肪酸,容易吸收而且唔會留下多餘既油份係面上,有助防止皮膚老化,滋潤皮膚,回復年輕而有活力既肌膚.

雖然以上既護膚方法可以解決乾紋既問題,但我地應該要預防和避免令皮膚處於缺水狀態,令皮膚受傷害,以下分享我地既心得比大家:
  • 出門前記緊搽防曬,避免受到紫外線既攻擊
  • 注意補水和保水(更多資料可回顧:http://clean-skincare.blogspot.hk/2015/01/blog-post_26.html
  • 減少或戒掉不良既習慣如:抽煙,飲過量既酒精,進食高糖或煎炸食物
  • 給自己充足既睡眠
  • 定期護膚(如去角質,深層清潔,敷水份面膜等)
最後,我地建議大家唔好等問題出現係皮膚上才去處理,我地一定要好好預防,保護和愛錫自己既皮膚和身體,當身心都一樣健康時,我地既每一日都充滿著活力和微笑啦 *^^*