2015年3月10日 星期二

暗瘡皮膚-情緒篇 !


Clean Skincare 暗瘡皮膚-情緒篇 ! 

有關暗瘡皮膚既分享來到第三篇啦!上兩篇分享過有關暗瘡皮膚既護理攻略和飲食攻略,今次我地想同大家分享下暗瘡皮膚同情緒既關係和需要注意既地方啦:-

最近有朋友問:我呢排突然生左好多暗瘡呀,唔知係咪同自己情緒波幅較大既問題有關呢?其實呢種係咪叫壓力瘡呀?點先至可以好番呀?....(---__---;) 唔洗擔心,我地大家一齊黎了解下先啦.

基於以上既問題,其實對於長期處於係壓力狀態係會導致荷爾蒙失調,之後情緒上既波幅亦會較大和會突發性地產生好多暗瘡,因為係我地既日常生活當中不論係年輕人又或者係成年人,都會因為面對我地既工作 ,感情,家庭,功課和考試等等既事情而產生壓力,令到情緒不穩或精神緊張既狀況出現.如果長期地因為各種原因而持續令精神處於係緊張和壓力既狀態下, 我地既皮膚狀況就會變得反覆.

根據研究發現,緊張同壓力係會令身體既防禦能力降低,會令我地身體產生多種荷爾蒙和不同既毒素,而當荷爾蒙既皮脂分泌功能失衡時,就會令我地既皮膚產生暗瘡或者會令暗瘡情況更惡化.

其實不用太擔心因為壓力而產生既暗瘡,因為壓力消除後相對地暗瘡亦會消失! 只要我地多d關注和留意自己係生活上既轉變同埋身體健康既狀況,咁先至可以幫到自己去舒緩身心靈既壓力.如果我地既生活充滿住壓力,每日情緒唔穩定,咁樣不單只會影響身體健康,皮膚質素亦都會相對變差哦,所以我地應該適時放鬆自己,同緊張既心情Say Goodbye,時刻保持心境平靜,開朗,做適量既運動等等.身體健康d,心情放鬆d, 皮膚都會健康D啦~*^^*