2015年5月18日 星期一

生完BB之後發覺面上出左好多斑?

Clean Skincare 小知識 – 生完BB之後發覺面上出左好多斑?

邊個話做左媽媽既皮膚一定係又暗啞又多斑架,媽媽都可以擁有健康又白滑既肌膚架...

經歷左人生另一個階段做左媽媽之後當然好開心啦~但係我地自己身體各方面就會有小小唔同左,尤其係生完BB之後發覺面上出多左好多斑而且仲越來越多㖭?! 點算好呀!

這些在懷孕期間所產生既色斑係荷爾蒙斑,由於荷爾蒙既變化由開始懷孕期間身體既黃體素,雌激素(動情激素),雄性激素等賀爾蒙分泌隨之增加,促進了「黑色素細胞刺激激素」生成,使體內黑色素大量增生,因而造成黑色素細胞沉澱而產生荷爾蒙斑.同時在懷孕期間,原有的色素斑點都會加深,原本沒有斑點問題既女士,亦有可能在此時出現荷爾蒙斑.

當形成左荷爾蒙斑之後,會發現色斑既數量會日漸增多另外色素亦會加深,這是皮膚黑色素代謝不良,沈積在皮膚內所造成,靠外用護膚品或高濃度既漂白劑或美白產品等,是不能做到去除色斑的,要真正治療色斑一般都會建議孕婦們等到生產結束後,再以激光治療去減退色素,因為激光護理選用特定的波長產生熱能達到破壞黑色素,有效改善皮膚深層色斑如荷爾蒙斑,有效減少色素沈澱等問題.

當已經形成左荷爾蒙斑之後,若想減少色斑既數量再增加,不想色素變得更深色的話,請留意以下3點:- 

  1. 睡眠時要盡量放鬆心情這會幫助容易入睡(失眠會加速黑色素生成)
  2. 避免吸煙,喝酒和吃刺激性食物 (例如:甜及油炸類食物),多進食新鮮蔬菜和水果,最重要多飲水如每日6至8杯.
  3. 盡量避免曝曬,平常要搽足夠物理性防曬產品和做好保濕護膚程序 

希望今次既分享可以幫助做左媽媽既你對荷爾蒙斑了解會多d~讓大家知道荷爾蒙斑係可以從激光治療去除既,大家都可以擁有健康又白滑既肌膚架.