2015年6月27日 星期六

粉底同BB Cream真的達到防曬效果嗎?

Clean Skincare 小Tips - 粉底同BB Cream真的達到防曬效果嗎?

相信有部份既人都會覺得搽防曬好笠呀!唔搽啦!會爆瘡同生暗粒架,天氣咁熱搽咁多層野又熱又笠,直接搽BB Cream/粉底咪得囉!裏面都有防曬成份啦...但事實又係唔係呢?

之前有分享過一篇有關防曬既文章,主題叫:BB/CC cream有防曬成份啦,仲有需要搽防曬嗎?,如想回顧既朋友可以用以下條link連結到該文章睇下:

clean-skincare.blogspot.com/2014/11/blog-post_25.html

其實搽BB Cream/粉底去代替防曬產品係唔等於防曬架,因為BB Cream / 粉底既防曬量只有25%,所以搽BB Cream / 粉底唔等於搽左防曬哦!

冇搽防曬對皮膚有什麼影響呀?皮膚會出現什麼問題?
  • 冇搽防曬產品去保護皮膚會令紫外線容易入侵,引起黑色素增加而形成色斑,亦容易蒸發皮膚水分,使肌膚變得乾和缺水,另外紫外線既入侵仲會加速皮膚老化.

咁防曬產品其實又到底防什麼?
  • 其實搽防曬是對皮膚作最前缐既保護,這層保護非常重要,可以保護皮膚免受曬黑,阻隔紫外線既傷害,防止色斑形成,防止皮膚水分流失,防止老化現象出現.

市場上既防曬產品有各式各樣的,總括黎講分左兩大類,化學防曬物理防曬,但市面上好多都係化學防曬.

而兩者既分別係:

化學防曬
  • 好處:清爽不油膩,不會有泛白情況,易於使用.
  • 缺點:只阻隔保份UVA,含化學刺激成份,化學成份會累積在皮膚層被身體吸收,容易引起皮膚過敏,滲入皮膚層引發皮膚病變.
 物理防曬
  • 好處:全面阻隔所有UVA和UVB,溫和不刺激,屬低敏性適合過敏肌膚,不會滲入皮膚層,不會被身體吸收.
  • 缺點:質地較化學防曬厚一點,有小小泛白情況,需要用按壓方式搽上面.

如果想防止色斑增加或形成,又或者想防止皮膚提早老化就要對抗UVA啦!

而要對抗UVA我地就建議最好用物理性防曬,有研究顯示基於物理性防曬裏既成份在對抗UVA方面較化學防曬更優勝和更全面,選擇時要留意有列明以下兩種成份,因為呢兩種成份係目前美國FDA和歐盟獲批准既防曬劑成份,可以全面阻隔 UVA 及 UVB:
  • 二氧化鋅(Titanium Dioxide)
  • 氧化鋅 (Zinc Oxide)

從以上既分別我地可以睇到物理防曬無論保護性和對皮膚都會比較好,只不過某部份人會覺得笠,但隨著防曬產品既製造技術越來越先進,大家只要留意下防曬產品既成份,就會發覺都有好多物理性防曬係唔笠既,另外選擇前先了解自己皮膚既性質,用不含油份既防曬產品去保護皮膚,咁就唔會又笠又生暗粒啦.

以下再講多少少關於成份既特性,希望可以幫到大家更易找到適合自己既防曬產品啦 *^^*

如果皮膚屬於暗瘡性,敏感性和油性膚質,在選擇防曬時要特別留意產品上有註明:
  • 防過敏(Hypo-Allergenic) 防過敏既產品性質較溫和,不會刺激皮膚致敏.
  • 不含油份(Oil Free Sunscreens) 用不含油份既產品就唔會塞毛孔爆瘡生暗粒,亦唔會覺得笠.

另外大家都需要留意避免產品內含有以下不良成份(一般在包裝上有列明):
  • 防腐劑 (Paraben Free)
  • 香料  (Fragrance Free)

大家要記得無論陰天,晴天,雨天,我地都一定要搽左防曬產品先,之後就可以搽BB cream/粉底.只要大家每天早上做多一個步驟,就可以保護皮膚避免出色斑,stay young喇!在選擇防曬時留意一下成份,咁就用得安心啦.以上既資料希望可以令大家對防曬產品有多一點認識啦!