2015年6月30日 星期二

一直都無搽開防曬,幾年後既而家有需要嗎?



CLEAN Skincare 小知識 - 一直都無搽開防曬,幾年後既而家有需要嗎?

大家有無發覺而家D防曬產品越黎越多品種品牌,溫度同埋紫外線指數亦比以前更高,但究竟點解呢?如果一直無搽開防曬既你而家又需唔需要呢?不如大家一齊黎探討下呢個主題丫. 

其實原來地球伯伯都要防曬架,而佢既防曬保護叫做臭氧層,主要功能就係幫我地吸收太陽光裡面大部份既紫外線,臭氧層呢種汽體係一種帶有刺激性既氣味而小小略帶淡藍色既氣體,係氧分子和氧原子既結合體,而且呢層臭氧層離地面只有20至30公里左右咋.

但由於臭氧層係1996年被發現有缺口而且有惡化既跡象,所以地球上既紫外線越黎越猛烈,原因係人造既化學排放影響(如冷氣機既冷煤,汽車既排放,化妝品或空氣清新劑既化學噴霧,化學清潔用品既氣體等等...)令到臭氧層被破壞,而如果再惡化落去,到最後所有不同既紫外線(UVA,B,C)係無被阻格既情況下直達地球到地面到再我地既皮膚,到時後果真係不堪切想!

因為紫外線可以令皮膚:
  • 急速老化
  • 黑色素快速增加
  • 抑制皮膚既免疫系統
  • 令肌膚失去彈性
  • 嚴重既話仲會令皮膚過敏,灼傷,增加皮膚癌既機會架!

雖然聽落去情況並不樂觀,但好消息係臭氧層係2014年既時候發現有自己復原既跡象,但壞消息係修復既原因主要因為全球暖化問題而令二氧化碳同其他汽體幫助增加臭氧層,所以得到修復,但全球暖化又會衍生另一種對地球生態和人類既威脅. 

就算臭氧層係復原緊,但亦都要等到2075年先至回復到1980既狀態咋,所以幾年前既你就算無搽開防曬,但而家隨著年齡既增長,環境污染增加,紫外線比以前更強既情況下,現在既您絕對有需要搽防曬黎好好保護自己既皮膚,令自己更健康,更年輕!

題外話:其實地球係我地大家住既地方,大家生活既地方,好好保護自己之餘亦都要好好保護自己所生活既地方,希望大家有做開環保既朋友們再努力D去分享您地既成果比身邊既人,感染佢地,將環保意識分享出去!多謝你地!

而未有開始做環保既朋友們,我地好鼓勵您地開始試下著手環保,了解環保,因為過程中可以學到好多新既事物,新既知識,最重要既係您會發現親近大自然原來係一件超美好既事哦!

保護環境,您我都有責 *^.^*