2015年6月24日 星期三

保持年輕的秘密VI






Clean Skincare 小知識 保持年輕的秘密VI

如果想擁有健康和年輕既肌膚,除左可以參考我地之前分享過既皮膚護理和那些有抗氧化功效既食物外,當然仲有其他因素可以令肌膚更健康和年輕啦,答案就係保持腸道健康,解決便秘問題啦!其實原來腸道健康都會影到皮膚咖⋯⋯點解呢?便秘問題有咩影響呀 ?想保持腸道健康又可以點做呢?

據統計香港有大約7成人都有便秘問題,大家生活在一個比較緊張或者食冇定時既社會裡,所以腸道消化系統會較容易出問題而引致便秘,當中有部份人會進食瀉藥⋯纖維粉等等去改善便秘既問題,但呢個係「治標不治本」既方法!仲反而有機會令腸道問題變得嚴重添.

首先我地要知道便秘既成因和影響!點樣可以保持腸道健康?之後便秘既問題就可以解決啦 *^^*

便秘的成因:飲食不當,生活不規律,壓力過大,缺乏運動是促使腸道問題的四大元兇,由於腸道既廢物長期堆積,令到腸道蠕動減慢,影響血液循環而造成便秘,而且仲會促使腸道中既壞菌增加,益菌相對減少,以下再講多少少便秘既成因:-

  • 小吃蔬菜水果,飲水量不足,導致飲食中的纖維含量不足,包括身體內水分不足.
  • 飲食習慣如:進食時間不定時,缺乏早餐或者進食份量太少,偏食等.
  • 進食得太快,未有好好經牙齒嚼爛後消化,造成腸胃負擔,難以分解.
  • 情緒不穩,急躁,焦慮,抑鬱,失眠,長期受壓等狀況都會導致腸道機能紊亂.
  • 不良既生活如:煙酒過多,生活繁忙下強忍便意,運動量不足等情況都會減少腸胃蠕動造成便秘.
  • 服食瀉藥而造成腸道機能減弱,衰退等.

便秘/腸道問題為皮膚帶來的影響:
  •  便秘問題令身體內堆積大量毒素,腸道會加速老化,身體機能跟著退化,當毒素未能從大便中排出,被腸道吸收後再融入血液,經血液循環把毒素帶到皮膚上,之後皮膚就會生暗瘡粉刺,膚色變得暗啞冇光澤等,毒素仲會干擾新陳代謝系統,導致內分秘功能失調,從而加劇皮膚老化.

要保持腸道健康,就要從以下飲食及生活習慣中著手:
  • 增加進食纖維性食物,如:蔬菜水果,豆類和穀物類等可以幫助刺激腸道活動同時增加益菌,令腸內毒素易於排出體外,多進食菠菜,唐蒿等「深綠色菜」,大蒜,蘋果等食物,都可以促進腸道蠕動.
  • 每天要飲8杯水,早上可以空肚飲一杯淡鹽水或蜂蜜水,可補充水份和增加營養,配合腹部按摩或轉腰可幫助蠕動腸道.
  • 控制腸道的自律神經喜歡規律運作,如果我地養成每日有一個定時排便既習慣,例如在早上或晚上,當有固定時間排便時,身體既生理時鐘都會作出相對反應,慢慢就可以遠離便秘既煩惱.
  • 多做運動可以促進腸道和身體既血液循環,加速新陳代謝.
 
我地要多注意自己既皮膚,身體和腸道健康既問題,因為飲食和生活習慣都會反映係皮膚和身體機能上,如改善左腸道健康問題和排便問題之後,身體唔再累積毒素,皮膚就會顯得有光澤,身體各方面既功能變好,擁有由內至外既健康身體啦~