2015年8月23日 星期日

DIY對抗暗瘡果汁

CLEAN SKINCARE 小Tips:DIY對抗暗瘡果汁

上次分享完DIY面膜,今次我地不如整一杯天然有機既蔬果汁去對抗D暗瘡啊?!做法好簡單又可以幫助暗瘡消炎,對皮膚又有清熱排毒既功效添!
  • 材料:有機苦瓜一條,有機青瓜一條,梨一個,生蜂蜜一茶匙.
  • 營養成份:維他命A,B,C,K,蛋白質,鈣,磷,鐵,鉀,鎂,葉酸及善食纖維等.
  • 做法: 做鮮榨蔬果汁時,可以先洗刷青瓜及苦瓜皮上凹凸不平地方,可將梨子去籽去核連皮後將材料一起放進果汁機中打成汁後,最後加入生蜂蜜調混即可.
  • 對皮膚的好處:防止皮膚乾燥,有消炎作用可減輕暗瘡發炎情況,有清熱排毒既功效.
  • 對身體的好處:可排除體內多餘水份及毒素,具有抗氧化及抗發炎作用.
  • 建議:最好即榨即飲去攝取蔬果既全部營養成分,不可放置超過1小時,否則果汁會氧化失去效果.
不同既蔬菜水果都各自含有豐富既營養,如紅菜頭,火龍果,西芹,蘋果,香蕉等等...都含有豐富既維他命及膳食纖維,能預防便秘,促進消化,清熱解毒,腸胃健康d皮膚都會變得又白又滑喇.

咁健康既果汁只需要幾款蔬果幾個步驟就能做出不同功效,又簡單又好飲,大家有時間都一齊黎DlY下啦.