2015年9月11日 星期五

如何避免滋生徽菌,霉菌,扁平疣,暗瘡?細菌既源頭又來自邊度?


CLEAN SKINCARE 小知識:如何避免滋生徽菌,霉菌,扁平疣,暗瘡?細菌既源頭又來自邊度?

如果你身邊有朋友或者你本身有生疣,經常生暗粒或暗瘡,皮膚痕癢等問題,希望大家可以花小小時間睇下我地今次分享既文章啦.

其實生疣,暗粒,暗瘡,皮膚痕癢等種種問題都係因為細菌而引發,如果你唔好好處理,咁D細菌就會擴散,令到周邊既皮膚都會受感染.
所以注重清潔同皮膚護理好重要,但除左清潔同皮膚護理外,鏟除細菌源頭都一樣重要哦!咁問題先可以算係真真正正地解決喇.

而最大嫌疑既地方就係『毛巾』!因為毛巾同我地塊面係直接咁接觸,而濕毛巾本身係一個細菌最喜歡既溫床地方,仲要係各種細菌都有,比如徽菌,霉菌,暗瘡菌,等等...點解?因為:
  • 毛巾用完之後一定冇可能完全擰乾,而放置一段時間後,空氣中既懸浮黴菌同各種唔同既細菌孢子就會降落到毛巾上,之後就好似一個溫室培植場咁,D細菌就會不段咁繁殖.
  • 而且毛巾通常放置既地方都會係廁所裡面,但由於廁所本身已經係一個好潮濕既地方,而D細菌處於一個又潮濕又唔通風既地方時,繁殖既速度就會加倍,仲要如廁後沖水既時候,會有超多細菌湧上黎再降落到唔同地方,而毛巾亦會係其中一個『降落點』.
  • 所以毛巾確係一個各種細菌/黴菌既繁殖安居好地方,仲要呢D細菌最長時間可以存活至少2個月到2年不等哦.
聽落去好似好驚咁,但係其實好易解決:
  1. 建議首先要改善浴室通風狀況(如抽氣扇要保持正常運作和乾淨,門要保持打開等).
  2. 毛巾唔可以用超過一日(每日最多兩次),今早和晚間用完就要清洗乾淨加曬乾.
  3. 早上用完要放在一個太陽完全曬到既地方黎殺菌同曬乾,千祈唔好放濕毛巾係廁所裡面.
  4. 如廁後沖廁時要將廁板蓋閉上.
  5. 皮膚受感染時唔好用手去經常摸,抓或用磨砂膏卒,否則會擴大感染範圍,甚至留下色素沈澱和疤痕等. 
  6. 如果面上或身上已經有扁平疣既話,就唔好用毛巾周圍抹其他部位,因為扁平疣係一種由人類乳頭瘤病毒HPV(Human Papilloma Virus)感染表皮而引起的無害性皮膚增生,主要透過人與人之間直接或間接接觸傳播,如果用手,毛巾或器具抓損患處,可以令疣擴散到其他部位既皮膚或者親友既皮膚上哦. 

如果大家想了解更多有關皮膚既問題都可以聯絡我地哦.