2015年11月6日 星期五

好想快d可以去旅行呀!

CLEAN食玩行 : 好想快d可以去旅行呀!

已經踏入年尾了,大家既心情係點呢?期待,興奮,浪漫?我就梗係期待去旅行啦, 而家D機票咁平,雖然就要早小小要買定,但都係值得既!

一唸起要策劃行程就好開心,因為期待可以去見識到唔同既文化,食物,事物,環境,風景等等...而我覺得去旅行可以放鬆心情之餘,其實都係生活既一種態度,因為我相信大家每日都面對著不同既事和要處理既事項,而係不知不覺間呢d事會慢慢係我地既情緒上累積然後再變成壓力.

所以如果我地唔去好好處理呢d情緒既壓力,咁就有可能係自己都冇發覺既情況下開始產生負面情緒,跟住有機會影響自己身體既健康甚至身邊既朋友添,當然,要處理情緒壓力有好多方法,比如做運動,行山,聽音樂等,但我覺得去旅行既放鬆係深層d既,因為您所有既專注會轉移到新既地方,電話唔會不停咁響,眼睛亦唔會一直放係個電話螢幕上,而係將目光放係身邊既人和風景上,連呼吸既模式都會有小小改變.

係我既旅行途中有小小得著而又覺得幾有意義既事想同大家分享下,如果你地都有同感既話,不妨一齊都分享出黎啦*^^*:
  • 可以認識到新朋友,接受新的想法,體驗每個國家中唔同既文化.
  • 訓練自己更加獨立自主,一個陌生既環境尋找自己想去的地方,到達目的地.
  • 學習與人一起相處之道,當有意見不一致既時候,點去互相遷就,互相包容.
  • 明白到原來壓力和緊張會令到我地失去左微笑,而一個放鬆既心情會令笑容更加燦爛.
  • 最重要心境開朗了,身邊既所有事情自然會變得更美好啦.