2015年12月16日 星期三

面上多咗D凸面既粒粒,其實係咩黎架?!

CLEAN SKINCARE 小Tips:面上多咗D凸面既粒粒,仲要越生越多,其實係咩黎架?!

面上多咗D凸面既粒粒其實係『扁平疣』,初初發現時係透明色好似係油脂粒咁,但日子耐咗變咗啡色同埋大粒咗就以為係色斑,頸部都開始有仲好似越生越多咁,其實呢d似油脂粒,又有d似暗瘡,又似色斑既『扁平疣』係咪會傳染架?到底可唔可以清除架?點算啊~~~

唔洗擔心,等小編同大家一齊黎了解下啦~

大部份朋友起初都以為呢d係酒米或者油脂粒,所以都會用針清既方法認為可以清走,但係呢D其實係『扁平疣』係唔可以透過針清去清走架.

扁平疣係一種由人類乳頭瘤病毒HPV(Human Papilloma Virus)感染表皮而引起的無害性皮膚增生,主要透過人與人之間直接或間接接觸傳播,如果用手,毛巾或器具抓損患處,可以令疣擴散到其他身體部位或者傳染到同住既親友皮膚上哦.呢種病毒會感染表皮與黏膜組織,引起傳染性疾病.

扁平疣既形狀大細一般都係圓形或不規則狀,多數會生係眼蓋,臉頰或頸既位置,在皮膚表面微微凸起,顏色初期為透明肉色帶光滑面,時間久了面積會擴大和顏色會變為棕啡色,而感染或產生扁平疣既主要原因係:
  • 心情和生活不規律可降低人體免疫力,當皮膚免疫力較差時,傷口會容易受細菌感染.
  • 與公眾地方接觸,例如:赤腳於泳池、健身室等公眾地方行走等,都會容易感染細菌病毒.
  • 透過接觸傳染,如不潔既暗瘡針,洗面/化妝工具以及毛巾等間接傳染.
而現時處理扁平疣既方法有電離子治療,冷凍治療、激光治療等方法可以去除扁平疣.

如果想知道更多關於如何避免滋生扁平疣,可以按以下文章連結作參考: 

如何避免滋生徽菌,霉菌,扁平疣,暗瘡?細菌既源頭又來自邊度?

另外亦可以和我們中心聯絡預約一次免費皮膚分析,確認係唔係疣,以下是我們聯絡方式: