2016年1月10日 星期日

做運動能唔能夠令皮膚延遲衰老?


CLEAN SKINCARE 小Tips - 保持年輕的秘密VII : 做運動能唔能夠令皮膚延遲衰老?

大家都知道冇論好天陰天都要搽防曬,因為我地要係任何時候都要令皮膚保持一個受保護既狀態,但如果想令皮膚再靚d再健康d,除左做皮膚保養療程外,其實做運動都係一個好好既選擇!


相信好多讀者都聽過做運動會令毛孔擴大,流出大量既汗水,從而將毒素和污垢物排走,令皮膚更健康,但其實做運動為皮膚帶來既好處唔只咁簡單.

加拿大安大略省麥克馬斯特大學(McMaster University) 既馬克·塔諾波斯基(Mark Tarnopolsky)博士做左項研究,佢地首先集合左29位男女志願者,年齡20至80之間,一半志願者每周平均最少做三個小時既運動,而另一半則基本上係冇做或少做運動.

係研究結果上,表面睇落所有志願者既皮膚都符合該有既年齡預期,但再細分研究下,40歲以上有鍛鍊既男女士們,佢地既表皮較薄(即角質層較少),真皮層較厚(即富有細胞和彈性),膚質比起同年齡既較年輕10年以上!

所以馬克博士再做左另一次研究,請左一班65歲以上既志願者,進行每周兩次既帶氧訓練(如跑步,踩單車等),持續3個月,之後發覺皮膚有驚人既變化,膚質係顯微鏡下睇,發覺表皮和真皮層都年輕左20年或以上!

以上既研究係2014年美國醫學會(American Medical Society)運動醫學年會上已經提交.

雖然暫時未有一份非常清晰既報告帶出點解運動能帶來以上既變化,但經過唔同專家既觀察,研究和測試,得出以下既答案:-
  1. 當你做帶氧運動時,心臟會為你身體不斷泵出富有氧氣既血液,帶到身體所有部位和皮膚,增加養份和活力,有助將身體內既毒素排走.
  2. 做運動能平衡荷爾蒙分泌,減少油脂分泌失衡,有效減少暗瘡滋生
  3. 有效減少過多既皮質醇產生,因為皮質醇會抑制膠原質既產生,所以當過多既皮質醇就會令皮膚減少膠原,導致失去彈性,增加皺紋,而做運動就可以解決呢個問題喇.
其實做運動既好處真係有好多好多,但記緊做完運動後,一定要清洗身體和面部,因為如果汗水凝固後就有機會阻塞毛孔,令毛囊發炎,變成暗瘡.

另外做完運動後亦唔好化妝哦,因為身體此時還會繼續出汗,咁汗水 + 化妝品 + 街道上既塵埃亦會令毛孔閉塞哦,最後又會變成暗瘡了.

最後,如果做室外運動就記得搽防曬,做完運動就多飲水和食返d低脂既食物黎補充水份同蛋白質哦.

睇完係咪好想即刻去做運動呢?其實...我今晚都要去做瑜珈了~呵呵呵,See ya girls!

如果大家想免費做一次皮膚分析,睇下自己既肌齡和有冇色斑?歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html