2016年1月22日 星期五

減少食肉救地球

CLEAN 環保-減少食肉救地球

唔知大家有冇印象上年12月係新聞報導話說法國巴黎舉行左第21屆聯合國氣候變化大會(COP21),而於12月12日通過左《巴黎協議》,總共有195國家一致同意控制排放既問題,目標要係2100年前既溫度唔升過攝氏2度.

其實要195個國家一致同意真係唔容易,當中仲要有1600條爭議問題,大家試想一下,195個國家爭議並要一致同意1600條問題,另外仲要有某部份發達既國家從2020年起承擔每年要籌1000億美元既支援比一d發展中既國家,真係唔簡單,所以從中可以睇到減排既重要性.

雖然我地冇可能做到每年提供1000億美元既支援,但我地亦可以一齊幫助減排哦,點做?好簡單,就係減.少.食.肉

由於係製造飼料,種植稻草等都會釋放二氧化碳,而另外動物既排泄物會產生甲烷(沼氣),令氣溫上升,大家唔好以為減少食肉幫唔到幾多,因為淨係美國同香港既食肉量數據都幾嚇人.

美國每日每人既平均食肉量係250g,全國加埋等於79500000kg(7千9百萬),而根據美國農業部既數據,原來香港係全球人類平均肉食消耗量最高既地區,比美國高38%,歐盟既2倍,所以大家諗下有幾龐大既二氧化碳同排泄物(甲烷-沼氣)在排放中,所以作為香港人真係可以幫到手.

如果只係以個人計算,肉食者1年所生產的碳排放量是素食者既大約3至4倍,所以每星期一天吃素,1個人1日可以減少約7公斤既碳排放!加上揀選合適的素食,對身體也好,長期病痛也會少一點!其實,近年既素食菜式已經有好多選擇,各式各樣既都有.

所以而家有d餐廳餐牌上都有Green Monday(無肉星期一)既菜色可供選擇,Green Monday主要鼓勵大家從生活細節著手,由每星期素食一天開始,能減少碳排放,亦有助健康.而Green Monday致力宣揚健康,環保同低碳既生活方式,推廣綠色生活態度,提倡進行綠色飲食.

除左係『食』方面改善,其實減少使用一次性物品(如膠食具,膠袋,紙巾等),多循環使用都可以幫助減排哦,因為係分解棄掉物品時,當中會分解出唔同既氣體,直接增加左地球既氣溫上升,所以減少使用即棄物品有助減排之餘又可以減輕堆田區既壓力.

全球暖化既問題日益嚴重,主要成因係由於過多既碳排放,森林減少而導致人為既溫室效應,所以近年多個國家,機構及組織都宣傳「減碳」這個重要既訊息,好多人可能會覺得事不關己話:一個人都幫唔到幾多啦!但其實問題就迫在眼前,我地最感受到既就係「一年比一年熱」,今年小編直頭覺得好似冇凍過一樣(除左呢幾日),所以減少食肉既好處可以令身體健康d,皮膚又靚d之餘,又可以為保護環境生態出一分力,何樂而不為呢?

小編我邀請大家,小食肉,多環保,盡你我一分力來保護地球環境!