2016年1月29日 星期五

檸檬水對身體的好處

CLEAN SKINCARE 小Tips:檸檬水對身體的好處

呢幾日香港天氣突然變得又寒又冷,我地工作量咁多又咁忙,身體真係小D低抗力都唔得呀~而經常聽到飲檸檬水可以幫助大家增強身體抵抗能力,但檸檬除左因為有充足既維他命C外,仲有乜元素係幫到我地既呢?而除左增強抵抗能力外仲有咩其他好處呢?今次小編想同大家分享多少少有關檸檬水對身體的好處! 

首先,檸檬既元素有:

  • 檸檬裡面既成份有一種叫「檸檬酸」既有機弱酸,亦都係一種維他命C既來源.豐富既維他命C,可以幫助身體降低膽固醇,消除疲勞和增強免疫力,更加對於一D經常外出飲食缺乏蔬果和維他命既上班一族黎講,係一個補給既最佳方法.
  • 檸檬亦含有高量鉀元素,如果身體鉀量不足既時候,就會產生疲倦,精神不振,增加中風既風險等,而檸檬可以幫我地保充到.
  • 另外檸檬亦含有一樣我地身體用黎維持生命既元素:維生素!係30年代既人稱檸檬係神祕藥果,因為檸檬有助對抗壞血病呢. 
檸檬對皮膚既好處有:

  • 由於檸檬既維他命C含量極高,所以在皮膚上可以預防和消除色素沉澱,達到美白作用,而且令荷爾蒙既分泌平衡化,幫助暗瘡和粉刺減少,更加可以防止皮膚細菌感染既機會.
  • 另外有抗氧化作用有助於應對體內自由基損害,緩解皮膚衰老,維生素C可以增加皮膚骨膠原,防止皺紋出現. 
檸檬對身體既好處有:

  • 能夠速進新陳代謝,增加免疫力,預防感冒,並且幫助排除體內有害物質和毒素等等功能.
  • 「檸檬酸」可以幫助鈣質容易吸收,增加人體骨質密度,預防骨質疏鬆.
  • 檸檬內既鉀元素可幫助身體平衡酸鹼度
最後提提大家唔需要擔心用太熱既水沖飲會令維他命C營養損失,因為檸檬中酸性較強,反而比較耐熱,唔會容易流失,一般熱水高於60度都無問題㗎~

飲用檸檬水原來當中對我地身體和皮膚既好處多多,大家要比D心機,Keep 住飲哦!

如果大家想免費做一次皮膚分析,睇下自己既膚質情況和肌齡?歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html