2016年1月6日 星期三

點解果酸能夠產除暗瘡?

CLEAN SKINCARE小知識 - 點解果酸能夠產除暗瘡? 

其實想寫呢篇係因為經常有朋友或讀者問我點解搽d果酸落皮膚到,之後感覺吉吉地就可以令d暗瘡慢慢死晒?究竟果酸係乜?點解可以治療暗瘡? 

我地不如先了解果酸究竟係乜先:

  • 果酸其實係一種由好多唔同種類既『酸』而合成,常見的有甘醇酸/乳酸/水楊酸三種,主要用調配好既濃度,將過多既角質層軟化並去掉,促進新陳代謝,加快暗瘡凋謝,加速皮膚更新等,但唔同既研究室所研發出黎既果酸都有唔同效果,而濃度會有所不同,所以一定要揀安全既醫學果酸同埋千祈唔好自己係屋企進行果酸換膚哦,因為如果唔識控制時間,份量和處理,好大機會會灼傷皮膚呢. 

果酸係咪真係可以能有效醫治暗瘡?

當然可以,冇論非發炎型(包括粉刺及黑頭)或發炎型(包括丘疹,膿泡和囊腫)都能有效醫治,因為果酸既酸性可以:
  1. 幫助令細菌加速死亡
  2. 舒緩發炎狀態
  3. 加速新陳代謝
  4. 令過厚既角質層軟化去掉
  5. 最後令皮膚變返平滑
除左暗瘡問題,果酸亦能有效地處理面上既油脂粒,毛孔裡既黑頭粉刺,如果選擇更高濃度既DCC果酸換膚,更可以減少幼紋,皺紋,皮膚衰老等問題,因為果酸既酸性可以令原本老化或者代謝不良既皮膚組織代謝走,激活細胞更新,刺激骨膠原增生,提升皮膚回復彈性緊緻,令皮膚更有活力和彈性. 

如果想知了解更多,以下分享一些連結比大家:

如果大家想免費做一次皮膚分析,歡迎用以下方式聯絡我們,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做果酸換膚體驗,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html