2016年2月12日 星期五

食煎炸食物真係會令膚質變差和生暗瘡?

CLEAN SKINCARE 小Tips-食煎炸食物真係會令膚質變差和生暗瘡?

噚日分享左一篇關於有邊幾種食物可以對抗自由基,但有讀者問我:煎炸食物係咪引起暗瘡既元凶?

其實煎炸食物唔係引起暗瘡既元凶,因為主要引發暗瘡滋生其實係荷爾蒙分泌旺盛令皮脂分泌過多,皮膚角質變厚,油脂積聚於毛孔上並氧化,堵塞毛孔引起毛囊發炎而形成暗瘡. 所以最緊要既係皮膚清潔護理要做得好,護膚產品亦要揀d唔好含有大量化學成份既,令到皮膚毛囊潔淨暢通,咁暗瘡就唔會咁易滋生.

但係咪等於暗瘡既滋生係完全唔關煎炸食物事?其實又唔係,煎炸食物只不過唔係元凶,但佢係幫凶之一!因為煎炸食物既油份會令我地身體增加油脂同自由基,令到身體抵抗力下降,皮膚老化等問題,而當日積月累既時候,皮膚油脂分泌失調,造成毛孔閉塞,滋生暗瘡.

另外煎炸食物亦會令膚質變差,因為就以上所講,當進食煎炸食物就會令好既自由基受破壞,而壞既自由基增加,導致細胞急速老化和抑制免疫力,令細胞組織新陳代謝減慢和流失,導致皮膚產生細紋,老化,乾燥等問題.

而且食煎炸食物對身體亦冇益處,因為經過香港食物安全中心既研究和實驗同國際癌症研究機構(IARC)既顯示,如果食物經過120度既高溫處理就會產生丙烯酰胺,而呢種化學物質有機會對身體機能構成影響.

另外食得多煎炸食物亦會引起其他問題如肥胖,肝臟受損,患病風險增加等,所以煎炸食物小吃為妙!總之有其他咁多好食既食物,不如我地揀d又好食又有益既食物俾我地既身體啦,健康好左,皮膚好左,人都靚埋啦*^^*

如果大家想免費做一次皮膚分析,睇下自己既肌齡和皮膚狀態?歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程或免費一次激光去班試做哦,可係旁邊既連結登記:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html