2016年2月24日 星期三

補健食品小Tips-卡姆卡姆 (Camu Camu)

CLEAN SKINCARE 補健食品小Tips-卡姆卡姆 (Camu Camu)

由於小編服食補健食品已有多年習慣,所以對補健食品亦有多少認識,所以就想係今年開始都分享小小心得,我將會講下成份和功效,亦會講一些注意事項,希望能幫到大家從內至外都咁健康*^^*

今次首先分享既係一種天然維他命C補健食品由卡姆卡姆果所製成的,卡姆卡姆現時係香港仲未係好普及,可能因為產地來自較遠既地方,但呢種果實有好多好處哦.

其實卡姆卡姆係來自南美州既秘魯,可能大家有聽過呢個國家,但又好似好陌生咁,當然啦,從香港飛過去大概要20幾個鐘頭再加上轉機等機時間~~大概兩日啦,咁就能到達目的地了.

但係秘魯係一個好原始既國家,除了有卡姆卡姆果實出名外,還有天空之城之稱既『馬丘比丘』,為於海拔2350—2430米既的山脊上,屬於世界7大奇景之一哦,仲有羊駝同羊駝毛都好出名咖.

咁卡姆卡姆果實點解咁出名?有d乜功效?營養價值係邊?就等我黎分享下啦:

卡姆果主要生長地方係秘魯既亞瑪遜河邊,當時d原住民發現呢種可以食既果實跌落河時d魚會發出〔啊姆啊姆〕,所以就將呢種果實命名為卡姆卡姆.

但由於卡姆卡姆生長係河邊,所以會受到猛烈既紫外線同長期風吹雨打,所以卡姆卡姆擁有非常強既生存營養同抗氧化能力.經研究顯示,卡姆卡姆既營養有:維他命C,蛋白質,鈣,銅,鎂,錳,鉀,鋅等等既營養!

但其營養中最出色既係維他命C,一般含高維他命C既食品都能幫我地抗氧化,抵抗自由基,促進膠原合成,抑制黑色素增加,抗炎症等,而以下既對表能夠說明卡姆卡姆既維他命C含量比其他水果多出幾倍:

(每100g計算)
  • 卡姆卡姆-2400mg
  • 西印度櫻桃-2100mg
  • 日本柚子-240mg
  • 番石榴-183mg
  • 奇異果-75mg
  • 橙-54mg
  • 檸檬-53mg
從以上對表能睇到我地一直認為係高維他命C既檸檬原來係排好後,但因為亞洲區並冇卡姆卡姆,所以我地只能從保健食品中攝取,但留意要揀一d冇添加其他成份既產品哦.

而成年人既維他命C攝取量每日應不少於90mg,但亦不可多過2000mg哦,因為攝取過多維他命C會引起腹瀉,噁心,胃痙攣等症狀,所以足夠就好了.

好啦,今次就分享住咁多先啦,下次會再分享其他食品比大家參考哦.

如果大家想免費做一次皮膚分析,睇下自己既皮膚情況和肌齡係點?歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

與我們聯絡: