2016年6月18日 星期六

癈紙係點樣循環再做?

CLEAN環保 - 癈紙係點樣循環再做? 

大家平時行街時都會留意到道路旁邊會出現三個顏色既廢物回收箱!分別為黃色(回收金屬),藍色(回收廢紙)和啡色(回收塑膠) ,但當中藍色既廢紙回收箱其實係咪所有既紙類都可以放入去回收呢!比如紙巾,濕紙巾,零食包裝紙或帶有金屬和塑膠既紙張等都可以嗎? 

不如今次帶大家了解一下『廢紙係點樣循環再做』,亦分享一下紙張究竟係點樣分類啦~ 

每年香港用黎包裝和印書所用既紙有超過萬噸,而我地平常所用既紙一般都係由樹木混合棉質或其他物料處理後所造出,至於再造紙就係混合冇用或比丟掉既廢紙黎代替樹木之後再經處理造成,如一噸廢紙可約再造800公斤既紙哦,所以如果我地多d努力去實行協助廢紙回收,咁廢紙又少左,樹被砍少左,環境都好好多啦,所以大家一齊為保護更多樹木,環境和地球去出一分力啦!

而家就一齊了解紙張既循環過程啦

首先當循環再造工廠收到癈紙時,會先進行機器初步分類,但有時由於有太多唔同既物料和物質都不合乎循環再做,所以需要多重分類,雖然現階段機器比以往先進,不過最後都要利用人手再分類,整個過程大概係:

1. 初步將廢紙加入化學物品變成碎紙張
2. 溶解成糊物再過濾
3. 加入化學製品和番梘清洗當中含有顏料既物質(脫色)
4. 經過機器高溫烘乾最後變成一張再做紙

如果過程中發現不合規格物質既話(如太大件既金屬夾或其他污染物),就會又要運到另一堆廢料或垃圾堆填區,到時候係需要更多既人力和物力,所以希望大家在捐送時,要留意分類哦~ 

以下係屬於可以回收既紙張:
  • 辦公室用紙(例如信箋,影印紙和商業表格)或複印本
  • 顏色紙
  • 報紙
  • 索引卡
  • 電腦打印本
  • 信封和文件夾(撕去黏性紙條及透明膠面)
  • 標準商業名片
  • 小冊子,雜誌,通訊刊物,非機密報告,書本和電話簿(撕去膠封面或膠面紙,及除去釘裝圈)
  • 包裝紙皮(不包括膠面紙)
  • 瓦通紙及廁紙筒
溫馨提示:大家如果都想將公司或者家中既廢紙送去廢紙回收箱,如廢紙黏附有細小既橡根,夾和書釘都可以唔需要除去,因為在再造既過程中,都會自動被除去,但就記住如有太大件既金屬夾或其他膠封面,污染物就必須先除去哦~