2016年8月4日 星期四

食辣會對皮膚有影響嗎?

CLEAN SKINCARE 小知識 - 食辣會對皮膚有影響嗎?

唔知大家有冇聽過話食辣會令皮膚滑d靚d,但亦有人話辛辣會令膚質變差,咁究竟食辣會唔會對皮膚有影響呢?

雖然以上說法暫未有証明能指出辛辣對皮膚既直接影響,但有研究証明指出辛辣植物(如辣椒)對人體有莫大幫助!辣椒含有豐富既營養如胡蘿蔔素,維他命 B1, B2, C,P,鈣,磷,鐵等等營養可有效地促進新陳代謝,有助抗氧化,降低膽固醇,增強免疫力等.而辣椒含有既辣椒素可有效地對抗炎症,鎮痛,降血糖,預防胃潰瘍等.

其實辣椒對皮膚雖然未証實有乜既直接影響,但可以肯定適量進食係可以對身體健康有幫助,但如有以下狀況就不宜進食:-
  • 痔瘡人士:因為辣椒素會直接排出體外,所以當經過肛門時會刺激到並惡化患處.
  • 玫瑰痤瘡:避免患處惡化,因為辣椒能促進血液循環和提升體溫.
  • 慢性膽囊炎患者:辛辣會刺激胃酸分泌,有機會造成膽囊收縮,誘發膽絞痛. 
但辣椒可以瘦身嗎?

雖然辣椒素可以增加燃燒脂肪效果,但要食頗為大量和每日進食才有明顯既效果,另外此說法亦是具爭議性的,所以唔建議進食辣椒來達到減肥效果.

點解食得多麻辣火鍋會生多左暗瘡?

其實辛辣會唔會令暗瘡生多左暫時未有任何研究証實,但麻辣火鍋或打邊爐都會食進大量既油脂,所以有機會令身體油脂過剩而引發暗瘡.

如果想皮膚好其實唔需要偏向靠辣椒黎維持,只要多著重皮膚護理,做好防曬,有均衡飲食和多做運動,咁皮膚自然就會靚d,身體都健康d啦!

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/Promotion-2016.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.