2016年8月16日 星期二

化妝會令皮膚變差嗎?有暗瘡能化妝嗎?

CLEAN SKINCARE 小知識 – 化妝會令皮膚變差嗎?有暗瘡能化妝嗎?

相信大部分既女士們都會同我一樣每日返工出們口前一定會先整理好自己,用一個最好狀態既一面黎迎接每一日.而化妝係女士們不可忽略既一個動作.但其實我地每日都化妝會唔會令皮膚變差呢?如果有暗瘡又化妝咁會唔會令暗瘡惡化?

其實現時未有數據既研究講到化妝品會令皮膚變差,但有研究顯示皮膚大概會吸收產品40%至60%既成分,而如果每日化妝或護膚,一年可以吸收入體內嘅化妝或護膚產品成分有5磅之多,即是2公斤多!所以皮膚會唔會變差並不在於化唔化妝,反而係你所選擇既化妝品成分好與壞,因為皮膚會吸收你所搽既產品.

所以選擇化妝品時應多了解一下產品既成分,但大家可能會話:我點知所有產品既成分好與壞喎!?所以之前分享過一個幾好既網站黎查詢產品既成分同作用(網站連結請按此),建議買前先影低成分再上網查一查,又或者如果知到產品名就試下係網上揾成分再查下先再決定買唔買.而產品成分既排位亦等於含量比重,寫係越前就等於比例越重,如果該產品無成分標籤就建議唔好買了.

一般常見又會影響膚質既成分有:酒精 (Alcohol),防腐劑 (Parabens),石蠟(paraffine),礦物油(mineral oil)和人工香料(Fragrance)等等,如果呢幾種係成分標籤放到好前位置,建議考慮清楚再決定買唔買.

只要留意產品既成份,就算皮膚生緊暗瘡時都可以化妝既,但如果唔清楚產品既成份而又可以避免化妝既話就最好啦,因為有d成分會有機會刺激到發炎既暗瘡而令狀況惡化,所以能避免就最好,如果想知更多可以按旁邊連結了解更多哦:暗瘡皮膚可以化妝嗎? 

總言之皮膚係接觸外邊既器官,我地要好好保護和避免令皮膚受太多負荷,另一邊就要從內至外做好保養,因為身體內在既問題亦會從皮膚上反映出黎哦!要為皮膚做多步,去多了解自己用緊既產品成份啊!*^^*

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做,例如有果酸換膚或激光去暗瘡印治療,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.