2016年8月7日 星期日

角質層和暗瘡有關連嗎?

CLEAN SKINCARE 小Tips - 角質層和暗瘡有關連嗎?

「暗瘡」係屬於皮膚炎症既一種,一般係青春時期出現較多,因為皮膚油脂分泌較為旺盛,毛孔(毛囊)容易閉塞,加上外在因素(如:空氣污染,清潔護理等)而形成暗瘡.而當年紀較大時亦會因身體狀況有所改變,例如:荷爾蒙既影響,飲食習慣不良,工作壓力和情緒既困擾等,種種因素都會令到我地皮膚油脂分泌失衡而導致出現暗瘡.

但除了要注意清潔護理,飲食習慣等,有另一因素亦會引發暗瘡既就係「角質層」!點解角質層和暗瘡有關連?

在皮膚既皮下組織中會分泌適量既油脂,由毛囊帶到皮膚表層,幫助滋潤和防止水份流失,但如果油脂分泌增加,而角質層又過厚的話,油脂就會好難排出,毛囊亦因被過多既油脂造成閉塞,形成黑頭粉刺,加上積聚在毛囊內既油脂亦會滋生細菌,當處理不當仲會引致周邊皮膚發炎,形成紅腫或者有膿既暗瘡.而角質層過厚的話亦會阻隔吸收,做補濕護理既效果相對會冇咁吸收,難以去為皮膚補充水份和控制水油平衡.

所以要預防暗瘡既出現,平時一定要注意自己既皮膚,著重清潔護理,多做補濕和定時地去角質層,護理方面可選擇磨砂護理去角質,但如果面上有暗瘡就不宜做磨砂哦,因為當有暗瘡既時候再做磨沙護理就好大機會令暗瘡問題惡化,反而果酸換膚治療可以有助改善暗瘡情況,所以要多注意哦!

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做,例如有果酸換膚或激光去暗瘡印治療,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.