2016年11月20日 星期日

用蔬果敷面能被皮膚吸收嗎?

CLEAN 小Tips -用蔬果敷面能被皮膚吸收嗎?

而家既護膚概念對比以前既分別係著重健康,天然,冇害,所以產品既成份變成必須要關注同注意.

但係香港要買到天然既產品又唔係咁容易就買到,所以好多時都要上外國網站訂購,又或者會買d天然蔬果自己做面膜黎補濕,清潔,去角質等,但係咪所有蔬果都能夠被皮膚吸收呢?

其實又未必,因為蔬果本身既分子冇細到可以直接進入皮膚,另外當你切開個蔬果時就已經會開始氧化,而且氧化速度係會快過你既皮膚吸收速度,所以到最後能夠吸收到既已剩冇幾.

但市場上點解有咁多以天然蔬果(如巴西莓,蘆薈,提子等)做既護膚品?

原因係呢一類既天然產品要先經過處理去提取蔬果和植物裡既萃取物,所以冇論分子既大細同濃度係比原整既蔬果和植物唔一樣,咁樣既天然產品先可以被皮膚吸收!

咁講即係用原整既蔬果做護膚係冇效?

咁又唔係,如果想做一般既磨沙清潔或補濕其實仍然有效,只不過建議先將d材料用攪絆器攪成泥狀才用黎敷面,咁樣可以將d分子變得較細較容易吸收,而材料亦建議選擇一d較溫和既,因為每種蔬果既酸性同PH值都唔同,所以選擇材料時要小心哦,比如可選擇溫和既士多啤梨,香蕉,蜜糖,原味冇糖既乳酪等。

但如果想解決一d皮膚上既問題如色斑,鬆弛下垂,暗瘡等情況就建議到皮膚護理中心聽取專業既意見同療程建議。如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html


免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.