2016年12月12日 星期一

維他命B同維他命B雜既分別

CLEAN SKINCARE 小tips - 維他命B同維他命B雜既分別 

相信大部份既人都知道維他命C既功效,但大家有無留意維他命B既功效呢?又或者有無聽過維他命B雜呢?維他命B同維他命B雜有冇分別呢?有效減少生暗瘡或令暗瘡凋謝既功效?

其實因為維他命B有好多種類,如B1 / B2 / B3 / B6 / B12等等,所以維他命B雜係指混合既維他命B,但身體係咪全部都需要?答案係既,身體不能缺乏任何一種維他命B哦,因為如果缺乏以下既維他命B就會:
  • B1:提唔起精神,失眠,神經系統問題,抑鬱
  • B2:口腔/口角或舌頭發炎,皮膚乾燥,眼睛變得乾燥或出現紅血絲
  • B3:消化系統不良,皮膚免疫系統下降
  • B5:思考力下降,大腦反應變慢,四支反應變慢
  • B6:神經繃緊,失眠,有機會出現抑鬱
  • B7(又名生物素或維他命H):令體內酵素失去功能造成皮膚乾燥粗糙,肌肉酸痛,血液過酸
  • B9 (葉酸):紅血球製造力下降,身體虛弱,口腔或舌頭發炎
  • B12:思考力下降,情緒控制力下降,記憶力衰退
但亦有傳聞話維他命B雜能有效減少生暗瘡或令暗瘡凋謝,雖然暫時未有研究論文証實維他命B雜能有效減少生暗瘡或令暗瘡凋謝,但係美國加州大學有研究指出維他命B12會令皮膚上既「痤瘡丙酸桿菌」細菌變得活躍,攝取太多太密時會有機會令暗瘡皮膚惡化。

所以維他命B對身體既機能而言係已肯定係不可缺少,但如果係想改善暗瘡皮膚,咁就建議做好皮膚清潔,注重健康飲食,或亦可參考我地既文章:暗瘡皮膚護理,但如果暗瘡問題較嚴重既話可以做果酸換膚(半價試做登記)或暗瘡皮膚激光療程(半價試做登記)黎改善暗瘡皮膚問題。

至於從邊可以吸取以上維他命B?其實基本係榖殼類或豆類已能吸取到大部份既維他命B,雖然某些維他命B可從肉類或內臟吸取(如B2 / B3 / B5 / B12),但還是建議少食肉同內臟,減少身體負荷。

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦。
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.