2016年12月19日 星期一

CLEAN 護膚成份解碼-滑石粉

CLEAN 護膚成份解碼-滑石粉

大家有冇留意下我地用緊既產品中如爽身粉,粉餅,碎粉,眼影,胭脂,睫毛膏,指甲油,甚至面霜,護膚品,防曬產品裏都有標示“不含滑石粉”“Talc FREE”.滑石粉(Talc)究竟呢種成份係乜?有乜唔好處?點解越來越多產品都避免再用?.大家有興趣就一齊黎了解下啦.

滑石粉是什麼?

滑石係一種天然礦石,由其他礦物係地下發生長期既物理及化學變化而成,所以係屬於一種變質既礦物,通常由鎂既岩石變質而成.高品質既滑石呈白色粉末結晶,而品質較低既會呈現灰色或者深綠色. 

滑石粉係產品上既作用?

有吸附,填充,滑順及低吸油低吸水性之作用,可給予粉末狀或霜狀產品柔滑觸感,可增加產品既滑潤度及延伸力.

點解越來越多產品都避免再用?

當滑石粉係採礦時,經常伴有石綿礦物,所以未經過濾既天然滑石粉,可能會含有石棉,而石綿原屬於工業材料,用途廣泛到從早期屋頂用既石綿瓦,水管用既石綿管,建材用既隔音板,層板等都含有石綿成份.如長期將石綿由呼吸系統吸入肺部,咁係會危害健康,因為有積存性傷害,另外滑石粉亦會導致皮膚過敏,所以不適宜直接使用,現在全世界既政府都在積極制定禁限使用當中,而歐盟亦要求所有含有滑石粉既嬰兒用品及化粧品都必須要使用經過過濾既滑石粉,以免混雜有石棉.香港法例規定業界需要使用經過濾後不含石棉既滑石粉,但醫學界一直都質疑,即使濾走石棉仍有健康風險.所以好多產品都已經停用滑石粉呢種物料了。

而家有好多成份都可以取代滑石粉,包括粟米粉Cornstarch,米粉Rice Powder,高領土Kaolin,皂土Betonite,小蘇打粉 Sodium Bicarbonate,仲有礦物粉Mineral Powder,包括二氧化钛Titanium Dioxide,氧化锌Zinc Oxide,氧化鐵Iron Oxide等等...

建議大家在選擇買化妝品及個人護理產品既時候,不妨多看看後面既成份,做個精明既消費者,小心揀選適合自己又安全既產品去使用啊!!

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦。
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.