2017年1月2日 星期一

頸,背脊同身體其他部位好多印,可以點整走?

CLEAN SKINCARE 小知識 - 頸,背脊同身體其他部位好多印,可以點整走?

部份朋友可能當時由於夏天出汗較多或油脂分泌較多既情況下,令到頸,背脊同身體其他部位生左唔少暗瘡,需然而家氣溫冇咁高而減少左出汗同油脂分泌,所以生暗瘡既情況減少左,但就留低左唔少暗瘡印。

其實令到身體上會生暗瘡既原因通常有以下幾種:

  • 背部既毛髮比起面部會較粗,所以容易令皮脂堵塞於毛孔,然後形成暗瘡。
  • 如果本身較為容易出汗和大汗,而出左汗又唔經常擦拭,汗液會導致細菌繁殖,令暗瘡滋生蔓延。
  • 經常穿著如人造纖維或尼龍等既不透氣物料衣服,都會激發暗瘡生長。
  • 使用刺激性強沐浴露或洗澡時太用力,都會令暗瘡情況加劇嚴重。 有些沐浴露,護髮素既滋潤成份會堵塞毛孔,清洗得不夠乾淨都會容易形成暗瘡。

但要留意冬天盡量唔好搽太油膩既潤膚膏或者容易阻塞毛孔成份既產品(如石油副產品),如果皮膚真係好乾,建議早上出門前只搽薄薄一層,之後晚上再搽,因為如果早上搽太多之後著衫d潤膚膏會一直黐住係衣服上並會和汗水混合一齊,咁d細菌就會一直同油脂,汗水,潤膚膏混埋一齊,令到毛孔阻塞最後滋生暗瘡然後就容易留低暗瘡印。

點可以點整走d暗瘡印?

之前既文章都有提及過暗瘡印其實係「炎症後色素沉澱」,等同色斑一樣,所以現時最有效既治療有兩種:

  1. 暗瘡印激光療程:原理係透過激光能量,聚焦一點治療係暗瘡印位置,將已沉澱係皮膚底層既黑色素擊碎,最後經過新陳代謝排出體外,而該暗瘡印位置亦會慢慢回復原有膚色。
  2. 果酸換膚:利用果酸既酸性加速皮膚更新周期和新陳代謝,如果暗瘡印既黑色素係較面層既話,咁就可以有效地將黑色素連著皮膚更新時既痂一同脫落,而且果酸能有效地治療暗粒同暗瘡哦。

其實要避免遺留暗瘡印係皮膚上就要多留意護膚產品成份,個人衛生習慣,控制飲食習慣,保持健康飲食,避免進食油炸或刺激性食物(如麻辣火鍋,味精食物等),定期做運動,加速新陳代謝。

如果大家想了解自己既皮膚狀況,或想做一次皮膚分析並諮詢皮膚顧問既意見,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做暗瘡印激光療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/Promotion-2016.html

(*)免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人士諮詢