2017年1月13日 星期五

維他命C可以解決黑眼圈嗎?

CLEAN SKINCARE 小tips – 維他命C可以解決黑眼圈嗎?

相信大時大節既狂歡Party過後應該會有好多熊貓眼出現*^^*(其實就連我都唔例外(-_-lll)),所以而家就要黎個急救大行動!雖然有聽講過維他命C可以解決黑眼圈問題,但係咪真?點解?咁用搽既方法定係食既方法?

之前都分享過維他命C既功效比如有:

  1. 預防和消除色素沉澱.
  2. 令荷爾蒙既分泌平衡化,幫助暗瘡和粉刺減少.
  3. 幫助氨基酸合成膠原,防止形成皺紋及使肌膚帶有光澤.
  4. 幫助身體降低膽固醇,消除疲勞和增強免疫力.
  5. 增加免疫力,預防感冒,幫助排除體內有害物質和毒素等等功能.

而維他命C因為能有效中斷黑色素既形成,所以從而有效地令色斑,暗沉膚色和炎症後色素沉澱等問題得到舒緩.

但由於黑眼圈既形成主要因為眼部既血液循環受到阻塞或緩慢,所以係眼皮下積聚著瘀血和毒素而令該部位呈現瘀黑色,亦即黑眼圈.所以解決方法就要分解或將瘀血帶走.

維他命C雖然有助預防和舒緩黑色素形成,另外亦都有助促進新陳代謝,所以如果是輕微或想預防黑眼圈既形成,維他命C確實可以做到(進食或外搽),但如果想解決已形成既黑眼圈,建議進行眼部療程或可在家中進行眼部按摩.

而現時治療眼部既療程有:

  1. 眼部射頻治療:利用分段式射頻技術和SmartScan技術將能量平均分佈在機頭上前端並可將能量熱能滲透到皮膚深處,從而促進血液循環,疏通微血管,更能有效地撫平和緊緻眼袋.
  2. 磁力射頻眼部療程:增加眼部循環,減退眼腫和黑眼圈
  3. 眼部全方位護理療程:透過醫學認可及臨床實驗既眼部療程,可將超微細分子滲透入眼部皮膚底層,從而清除已累積既毒素,改善並解決黑眼圈問題.

最後亦分享一篇搽眼霜時既簡單眼部按摩比大家:http://clean-skincare.blogspot.hk/2015/07/blog-post_18.html

如果大家有興趣想知多d有關我地既眼部療程既細節,歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既眼部療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/eye.html


免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.