點解年輕都有皺紋?

CLEAN BLOG - 點解年輕都有皺紋?

25歲,女士踏入呢個歲數就代表要係護膚同保養上要下多d功夫,因為研究顯示25歲開始我地既皮膚組織會停止成長或新陳代謝減慢,真皮層慢慢變得薄,脂肪和蛋白纖維流失,慢慢失去支撐和彈性,所以皮膚就會開始變得鬆弛,所以25歲雖然仲係年輕階段,但就唔可以忽視皮膚保養哦。

但其實有時未必係皺紋,有時只係乾紋,但乜係乾紋?乾紋通常係因為受到紫外線既影響或皮膚含水量下降,令到皮膚處於缺水狀態,係呢種情況下皮膚就會出現乾紋,所以當出現第一條細小乾紋時千其唔可以忽事呀,如果唔去處理和修護既話,一直令皮膚受損,到最後好有可能會變成皺紋哦!

要係屋企做保養其實好簡單,為皮膚補水後,建議搽D天然植物油,如100%天然有機玫瑰果油(因為玫瑰果油含有不飽和脂肪酸,容易吸收而且唔會留下多餘既油份係面上,有助防止皮膚老化,滋潤皮膚),阻止水份既流失,但亦要注意唔好搽太多滋潤既產品,因為擔心會令毛孔閉塞。另外可以定時敷d天然既補濕面膜(如蘆薈啫哩),咁效果會更加明顯。

之前都有分享過一d有關皺紋既資訊,如想回顧可入以下連結哦: 
另外如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既高效注滲保濕療程($375.00),可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

熱門文章