2017年5月28日 星期日

蔬果亦能為身體提供足夠既能量嗎?

CLEAN Blog-食玩行之食:蔬果亦能為身體提供足夠既能量嗎?

喺日常既餐單中講到能量(Energy),大部份既人都會認為:『每日點都要食D肉既』 『唔食肉邊度有力架』 『唔食肉個人咪會變得好攰無晒力,無精神唔夠能量喎』等等...,甚至覺得自己無肉不歡.其實我地身體係咪真係需要每日都要進食肉類呢?用蔬果可以代替食肉黎換取能量同蛋白質嗎?

其實我地每日進食既原因除左飽肚外,另外係因為我地需要從食物吸收營養素如:維他命,礦物質,蛋白質,脂肪及碳水化合物等去維持身體既健康同運作,而進食後係消化既過程中我地要確保腸道健康才能發揮功效如:讓纖維素排出致癌物質,讓抗氧化劑去抗衰老抗發炎,將吸收到既營養素分配到身體各器官黎維持健康,排毒和抗病.

所以我地要食一d高營養而容易消化既食物,咁肉類和蔬果既消化過程一樣嗎?同埋一樣都有以上既營養素嗎?

肉類含有:動物性蛋白質,微量元素,維他命B,少量脂溶性維他命A和D,水溶性維他命C,脂肪和膽固醇等.

消化過程:係生理上人類既胃液酸性唔高,肉類係胃中唔易被消化,必需靠膽汁及胰液送至小腸將肉類消化,由小腸既絨毛膜吸收,另外肉類既筋,肌唔易分解,剩餘未消化既肉類會進入大腸,但大腸黏膜只會分泌少量黏液,主要係潤滑腸道將糞便排出,但並唔係做消化工作.所以最後剩下未消化既肉類會係大腸中有機會腐化,而腐化物既毒性對人體有害,會破壞身體器官,另外肉食後所產生既毒素會令我地體內既過濾器『腎臟』操作過勞,增加罹患腎病既機會,而且肉類既膽固醇會存積在肝及血管中能令人加速衰老,有增加血管硬化和心臟病之風險.

蔬果含有:蛋白質,高纖維素,抗氧化劑,礦物質,碳水化合物,脂肪和豐富既維他命等.

蔬果消化過程:蔬果既消化非常快,通常到達胃部時,有一部份已經被消化完了,而且蔬果含有高纖維素,有助腸胃蠕動,部份水果更含有食物消化酵素和蛋白質分解酵素,可以健胃整腸和幫助消化.

所以就以上既分析,肉類帶來既飽肚感係會比蔬果更多和更長,因為停留係消化系統裡更長既時間,但營養方面肉類同蔬果其實係不相伯仲,但肉類就有機會危害身體健康,所以總結係蔬果可以代替食肉黎換取能量同蛋白質!而且更加健康添,所以大家都開始少肉多蔬果既飲食習慣啦!

小貼士:
  • 要身體變得健康就要減小攝取肉類,在食物中增加穀類,蔬果既份量,呢類食物都含有豐富既維他命,礦物質及纖維素.
  • 多進食新鮮有機既蔬菜水果,可吸收不同種類既維他命.
  • 如要攝取較健康含量高既蛋白質和有豐富既微量元素食物可選擇穀物,堅果,果仁和豆類等食物.
  • 每日既進食中以低糖,低鹽,低脂,高纖維既食法,可以降低心臟疾病,癌症,高血壓既發生.

如果有興趣想了解減少食肉類可以延緩皮膚老化既文章可以按以下連結:減少食肉類能延緩皮膚老化嗎?http://clean-skincare.blogspot.hk/2017/02/blog-post_14.html