2017年5月8日 星期一

汗水會令皮膚發炎嗎?

CLEAN Blog - 汗水會令皮膚發炎嗎?

相信部份女士已經開始左塑身大計黎迎接夏天,而熱愛運動既我當然一直不斷地訓練自己啦,但發覺某部份既人做完運動後會出現皮膚痕癢或發紅,其實呢一類人係咪唔適合做運動?有冇野可以做黎避免導致皮膚痕癢或發紅?

做完運動大量出汗後會出現皮膚痕癢或發紅呢種好可能係汗疹(熱痱),熱痱其實唔止係小孩先有,其實成年人都會有機會出熱痱,因為由於大量出汗但未能完全蒸發或未及時沖洗而令汗管閉塞,汗水會滲入皮膚內而刺激皮膚令皮膚發炎。

對於某部份人只需保持潔淨乾爽,幾日後就會回復正常皮膚,如果嚴重者就必須求診或塗搽針對熱痱既葯物。

要避免其實好簡單,只要避免汗水停留係皮膚既時間過長,比如做完運動後沖洗乾淨,唔好帶住汗水一直返都屋企先沖洗,又比如出街時帶包不含酒精既濕紙巾同一件衫用黎替換等。

但大家要留意如果皮膚出現一達達白色,咁就要小心處理啊,因為呢種好可能係汗斑哦: 
  • 汗斑:學名係變色糠疹- Pityriasis versicolor,由黴菌感染而發炎,令到皮膚色素細胞未能正常地製造顏色,所以會令皮膚一達達白色。 
同白蝕既分別係汗斑經過治療後,皮膚既顏色會變回原有既膚色,只要將真菌消滅後,色素細胞功能慢慢回復正常,經過數月後皮膚就會回到原有顏色哦。
出汗後如冇即時清潔並任由汗水停留係皮膚上既話,除左出熱痱同汗斑外,仲有可能令毛孔閉塞而滋生暗瘡問題哦,所以做運動出汗係好,但大家都要多注意衛生同保護好自己既皮膚哦!

如大家對皮膚上有任何疑問或如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.