2017年6月20日 星期二

避孕藥能改善暗瘡問題嗎?

CLEAN Blog - 避孕藥能改善暗瘡問題嗎?

最近天氣越來越熱,加埋因為打風既關係,d天氣又焗又濕,令到d皮膚都係咁出汗出油,整到笠黐黐咁,所以連小篇我都生左幾粒暗瘡添~~><~~。

見到面上有幾粒暗瘡真係想快d用激光療程或果酸療程整走佢,但我知亦有某部份既朋友長期生暗瘡(而且數量較多)既時候會選擇食避孕藥去解決暗瘡既問題。但點解食避孕藥可以幫助到?有冇副作用?係咪真係有效?

其實生暗瘡可能係因為毛孔閉塞,油脂分泌過多,細菌感染,飲食習慣,壓力等等,而其中既油脂分泌過多可能係因為皮膚裡既水油不平衡而引致,但亦有可能因為荷爾蒙分泌失調而引起喔。

當女性體內既『荷爾蒙雄激素』(亦即男性荷爾蒙)因身體變化(如壓力,飲食生活習慣,情緒,葯物,遺傳等)而增加,令油脂分泌失衡,從而增加皮膚出油情況,令毛孔閉塞,發炎,之後就變成暗瘡。

而某些口服避孕藥含有抗雄激素成份,如:黃體素(Drospirenone)和醋酸環丙孕酮(CPA-Cyproterone acetate),呢類成份有效抑制雄激素產生,減少體內既雄激素令油脂分泌減少,從而減少生暗瘡既情況。

其實雖然口服避孕藥係可以減少生暗瘡既機會,但始終係用葯物抑制同改變身體荷爾蒙,除左長期生暗瘡而又經醫生判斷下需要服用,否則都唔好自行服用呀。而且開始服用前要記得向醫護人員資詢清楚妳既身體是否適合服用哦,另外服用後既前期可能會出現頭痛,月經不順,噁心,水腫,乳房腫痛等副作用,當副作用持續就應告知醫護人員是否繼續適合服用

而現時有效既暗瘡療程當中有果酸治療或激光治療,如果想了解多d果酸治療或激光治療如何能改善暗瘡皮膚,歡迎用以下方式聯絡我們同事,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既果酸療程或激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html


免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.