2017年8月1日 星期二

黑鬼油係乜,對皮膚會構成傷害嗎?

CLEAN Blog - 黑鬼油係乜,對皮膚會構成傷害嗎?

以前為左曬一身鈷銅色,經常去海灘同必備一支俗稱黑鬼油既太陽油,因為搽左呢種太陽油之後會加快曬黑既效果同埋會令效果更平均。但呢種油既成份係乜?點解好似會有加快曬黑既功效?

其實經過小編我對黑鬼油成份和功效既資料搜集後,發覺好多黑鬼油既品牌都只有好少既防曬成份,甚至乎某些品牌已在標籤上寫明係冇防曬既功效,所以首先要記得黑鬼油並沒有足夠既防曬功效哦。另外,成份方面通常主要有礦物油,植物油,香料,化學防曬成份等,有部份產品會添加有蘆薈提取物或維他命A和E等等。

但礦物油既特質較潤滑但如果長時間在皮膚上就會容易令毛孔閉塞或者敏感,而香料和其他化學防曬成份側會增加皮膚既負擔,加速老化和增加患皮膚癌既風險。

其實產品要放多種油類或修復皮膚既成份,主要係要等你皮膚係長期暴曬下仍然唔會覺得乾同埋火燒既感覺,另一方面就降低灼傷既機會,咁你就可以冇乜痛楚又可能唔會灼傷既情況下暴曬,但問題係皮膚底層一直受緊紫外線既傷害,不斷增加黑色素黎保護皮膚,但同時地不斷增加患色斑或皮膚癌既風險!

而有d黑鬼油搽左之後好快就黑左,其實係因為加左一種化學物質叫二羥丙酮(DHA)既成份,呢種成份會同我地既皮膚蛋白產生化學效應令皮膚暫時變成棕色,但一般經過數日後就會變回原有膚色,意思就係用化學物質黎改變皮膚本質,所以建議盡量避免用此類成份既產品。

其實冇研究,論文或臨床實驗說明市面既黑鬼油能加快變黑既功效,主要係用化學物質黎改變皮膚本質而變黑,但反而有資料顯示此類既防曬油冇防曬功效和會增加皮膚患上色斑或癌症既機會,所以建議大家要好好保護皮膚啊^^

如果大家想免費做一次皮膚分析,睇下自己既色斑情況,歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.