2017年8月31日 星期四

十大抗衰老食物

CLEAN BLOG - 十大抗衰老食物

之前分享過一篇『酸性食物對身體既影響?』http://clean-skincare.blogspot.hk/2017/07/blog-post_9.html有提及到『身體會完完全全吸收我地每日進食既食物,冇論好與壞都會一概吸收』,所以如果想皮膚健康D個樣睇落年輕D,咁就要進食多D抗衰老食物啦.

其實抗氧化既意思係停止或減慢細胞氧化,因為當皮膚受到氧化後會增加體內既自由基,而當自由基不斷生產到影響體內既自由基平衡,咁就會產生一連串既連鎖反應,比如細胞慢慢死亡或變異,之後造成骨膠原和彈性纖維流失,使皮膚變得鬆弛脆弱,之後皮膚就會提早衰老.

所以今篇分享十大抗衰老食物比大家作參考啦:

1. 橙紅色蔬果(維他命A)

  • 維他命A常見於橙紅色既食物中,而主要食物來源包括,番薯,南瓜,甘筍,橙椒,黃椒,芒果及杏莆等橙紅色蔬果。
  • 維他命A既前驅物質是Β-胡蘿蔔素,兩者都具有抗氧化功能,如防癌,抗老化及維持免疫系統既正常運作等功效。另外維他命A尤其對眼睛既保健起了好大作用,有助形成眼睛視網膜中既視紫素,可抵抗視力衰退,維持正常視力。

2. 堅果類食物(維他命E)

  • 在絕大部分既堅果類食物中都可以找到維他命E,如芝麻,核桃,果仁,花生及杏仁等,而由植物種子提煉既植物油中亦可攝取到,另外五穀類食物如糙米及麥皮等亦有豐富維他命E。
  • 維他命E係一種強力既抗氧化劑,主要保護皮膚,防止老化,保持青春活力。堅果類食物同時含有不飽和脂肪酸,有助降低血脂及膽固醇,維持免疫系統正常運作及擴張血管,以預防血管栓塞,保護心臟血管健康。但由於果仁類含有高脂肪,如攝取過量會致肥,應該注意食量。

3. 藍莓

  • 藍莓中富含花青素,它可以防止膠原蛋白分解,這種蛋白主要集中在肌膚,關節以及血管中,負責爲大腦輸送養分,並保持肌膚既彈性,一旦這種蛋白分解人體就會漸漸衰老,因此在抗氧化能力上,花青素要比維他命E強50多倍。莓類水果還富含β胡蘿蔔素以及維他命C,而這兩種成分是抗氧化物裏最爲醫學界所肯定既物質。

4. 綠葉蔬菜

  • 25歲之後,大腦會每10年以2%既速度遞減萎縮。一項研究顯示,每天吃兩份以上既蔬菜(尤其是綠葉蔬菜,綠葉蔬菜如菠菜和羽衣甘藍),可以使人既注意力年輕5歲。
  • 而當中綠菜花含有黃酮醇,它具有增強體質和防癌既作用。有大學研究人員對34,000名女性進行調查研究後證實,綠菜花所含既黃酮醇能好好地保護心臟,並降低心肌梗塞既發病率15%-20%。此外,每日食用200克水果和蔬菜(約相當於兩個蘋果和一份蔬菜)既女性,其患心肌梗塞既風險亦能降低60%。所以綠菜花係好好既保健蔬菜,它既可防癌,又可整腸,又有减肥作用,有相當高既營養價值哦。

5. 綠茶

  • 綠茶有助於延緩衰老,茶多酚具有很強既抗氧化性和生理活性,是人體自由基既清除劑。研究證明1毫克茶多酚清除對人體有害既過量自由基既效能相當於9微克超氧化物歧化酶,大大高於其它同類物質。茶多酚有阻斷脂質過氧化反應,清除活性酶既作用。
  • 據日本試驗結果,證實茶多酚既抗衰老效果要比維他命E強18倍。抹茶含有豐富既抗氧化劑,含量更是綠茶既10倍,能夠幫助抗炎,抗氧化和防衰老。

6. 胡蘿卜(又稱紅蘿白)

  • 胡蘿卜被譽為「皮膚食品」,因為胡蘿卜富含維他命A和胡蘿卜素。
  • 維他命A可使頭髮保持光澤,皮膚細膩,仲能潤澤肌膚添。而胡蘿卜素可清除致人衰老既自由基。
  • 另外,胡蘿卜所含既B族維他命和維他命C等招牌營養素也有滋潤皮膚,抗衰老既作用。

7. 魚肉

  • 魚肉能提供大量蛋白質,對肌膚既彈力纖維構成能起到很好既強化作用,有效地保護肌膚,緩解皺紋,尤其對壓力,睡眠不足等精神因素導致既早期皺紋,有奇特既緩解功效。

8. 牛油果

  • 牛油果素有"森林黃油"之稱,係屬於營養價值很高既水果,它富含抗衰老營養素,如維他命C,E,D和歐米茄-3脂肪酸,維他命E能對抗衰老,防治色斑,提高皮膚彈性哦。

9. 蜂蜜

  • 據美國既一項研究發現,深色既蜂蜜係人體細胞最好既捍衛士,因為它含有豐富既抗氧化作用且能保護細胞既物質,呢種物質對淨化血液大有好處,仲能預防心腦血管系統既疾病,所以購買時儘量選擇深顏色既蜂蜜哦。
  • 另外蜂蜜含有豐富既碳水化合物,冬天進行戶外跑步鍛煉時,吃一勺蜂蜜,能幫助鍛煉者有效地維持血糖水準。

10. 大蒜

  • 大蒜含有200多種有益身體健康既物質,有抗氧化,防衰老既特性,大蒜含有既物質除蛋白質,維他命E,維他命C及鈣,鐵,硒等元素,仲有最受人們關注既係能增強人體免疫力既S-烯丙基-半胱氨酸(S-allyl-cysteine,簡稱SAC)以及極具殺菌力既大蒜素。

如果大家想免費做一次皮膚分析,睇下自己既肌齡和皮膚狀態,歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程和激光去班試做哦,可係旁邊既連結登記:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html