什麼是新陳代謝?

CLEAN Blog - 什麼是新陳代謝?

新陳代謝呢個過程係同我地既皮膚有著密切關係,因為要皮膚靚,新陳代謝就要夠好,點解?因為:
  • 如果有色斑可以利用激光將表皮層內既黑色素擊碎,再經過皮膚既『新陳代謝』結成痂並脫落.
  • 深層激光去斑療程係利用激光將真皮層內既黑色素擊碎,再由我地體內既巨噬細胞吞噬並經『新陳代謝』排出體外.
  • 面上有紅印同血管未能收縮或血管增生有關,其實亦同身體既『新陳代謝』有關.
  • 等等...
但『新陳代謝』既過程係點?具體黎講係點?可以點樣維持係一個好既『新陳代謝』狀態?今篇會帶大家探討以上既問題:

新陳代謝(Metabolism):整個過程簡單黎講其實就係當身體從食物攝取營養後再轉化成能量黎維持身體既日常運作,同時將非需要既物質或有害物質排泄出體外,如再進一步了解就可分為:
  • 分解代謝 (Catabolism):將大既分子分解成細既分子供給身體吸收(如蛋白質)同埋將非需要既物質或有害物質排泄出體外(亦即分解黑色素並排出體外既過程)
  • 組成代謝(Anabolism):將唔同營養元素組合成為一個大分子黎供給身體吸收和修復(亦即由胺基酸合成蛋白質既過程)
所以新陳代謝對身體黎講係不可缺少既過程,因為身體既整個運作是否正常就要視乎新陳代謝是否正常地運作,但新陳代謝既速度從25歲開始就會以每10年2%下降,而新陳代謝速度亦同身體既健康有密切既關係,因為當新陳代謝過快或過慢,咁意味著你既甲狀腺功能有機會出現左問題,因為甲狀腺同新陳代謝率係相連既!
  • 如果過快就叫甲狀腺功能過高(Hyperthyroidism):會出現精神過敏,失眠緊張,難集中,易激動,多汗,心跳加快,容易感到飢餓但身形消瘦,疲乏無力等...
  • 如果過慢就叫甲狀腺功能過低症(Hypothyroidism):會出現呆呆滯滯,皮膚乾燥粗糙,身體低溫,面部及眼會出現水腫等...
  • 但有一種叫簡單性甲狀腺腫(Simple Goiter),雖然甲狀腺係較普遍肥大,但功能是一切正常
所以如果當一發現身體突然暴瘦或暴肥,或者甲狀腺有肥腫既跡象,咁就要快d求診,越早求醫就會減少對身體既影響哦.

好啦,相信現在大家對新陳代謝都已經有進一步既了解,下篇:如何提高新陳代謝率會分享一d心得同埋會分享如何計算基礎代謝率哦!

我地中心為第一次光臨既顧客提供一次免費皮膚分析和半價既激光療程試做,可在旁邊既連結查看細則並登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.htm
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

熱門文章