2017年11月13日 星期一

夜訓會影響去斑效果嗎?

CLEAN Blog - 夜訓會影響去斑效果嗎?

香港既生活模式就係夜訓早起,年輕既就玩下手機,電腦或者遊戲機,而上班族就可能要應酬,同朋友聚餐或加班,總之大部份既香港人習慣都係夜訓早起。而呢個習慣其實會影響到我地既健康比如情緒唔穩定,集中力下降,判斷力下降,焦慮,易感疲倦,免疫力降低等,亦會構成黑眼圈和眼袋等問題。

另外,如果您係進行緊激光去班既療程當中,夜訓其實都會有影響去斑效果哦,因為激光去斑既原理係:
  • 淺層班(如雀班):利用532nm既激光波長將表皮層內既黑色素擊碎,再經過皮膚既新陳代謝結成『痂』並脫落.
  • 深層班(如荷爾蒙斑亦叫黃揭斑):利用1064nm既激光波長將真皮層內既黑色素擊碎,再由我地體內既巨噬細胞吞噬並經新陳代謝慢慢排出體外
但如果當您睡眠不足時,身體既新陳代謝會變慢,有機會影響埋身體既荷爾蒙分泌哦,所以睡眠不足會構成:
  • 淺層班(如雀班):雖然激光擊碎了黑色素,但由於皮膚既更新因新陳代謝變慢,所以更新既速度亦相對較慢而未能完全將被擊碎既黑色素分解,令去斑療程效果顯得欠佳,而且角質層亦會因為新陳代謝變慢而變得更厚,令膚色變得暗啞。
  • 深層班(如荷爾蒙斑亦叫黃揭斑):雖然激光擊碎了黑色素,但因為新陳代謝變慢,所以我地體內既巨噬細胞未能完全分解並排出體外,導致黑色素殘留在皮膚中,令去斑療程效果顯得欠佳。
如果荷爾蒙分泌真係受到影響,咁體內既黑色素會有增加既可能,令面上既色斑加深或增加哦!所以大家記得冇論遊戲有幾好玩,套劇有幾好睇或者工作有幾忙都好,建議要好好分配時間,保持最少有7個小時既睡眠時間,另外持續做適量既帶氧運動會有助提升睡眠質素和增強新陳代謝哦!

如果大家想免費做一次皮膚分析,了解下自己既色斑情況?歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價激光療程試做,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.