2017年11月14日 星期二

礦物粉底係乜?

CLEAN BLOG - 礦物粉底係乜?

有化妝既朋友都應該會有聽過礦物粉底呢樣嘢,但唔知多唔多朋友有用緊呢?我自己同身邊都有好多人有用緊,而且仲用左好長時間添,因為對比一般粉底都幾唔同,所以想係呢篇同大家分享下礦物粉底其實係咩黎,有咩好處等?

礦物粉底成份

  • 主要蘊含礦物天然成份,當中以二氧化鈦,氧化鋅及氧化鐵最為常用,亦有以雲母,高嶺土,碳酸鈣為粉體材料,不含填充劑及人造添加劑,以天然或合成礦物成分為主要粉體。

礦物粉底好處

  • 同一般粉底既分別係不含有化學石油副產品或其他對皮膚唔好嘅有害物質如:化學礦物油,防腐劑,香料,酒精,所以唔擔心會阻塞毛孔引發生暗瘡,使乾燥,色素沉澱或刺激到皮膚。
  • 礦物粉質地比較幼細貼服,用量用少少就夠,遮瑕度高。
  • 礦物質係一種無生命嘅物質,能有效防止細菌生長,當中嘅氧化鋅亦有助紓緩皮膚不適,適合敏感肌和暗瘡肌使用呀!
  • 氧化鋅是種呈白色既粉末,可均勻膚色,具防曬同抗炎作用,同時又有修飾效果,正因礦物質所含嘅色料唔會被溶解,唔會滲入皮膚底層,所以唔洗擔心會傷害皮膚。

我地每日都化妝,用全天然既礦物粉一定係好過用一般既粉底,想皮膚好d要遠離化學成份呀。但礦物粉係咪真係安全,咁要視乎礦物粉既整個配方,建議使用如碎粉和壓粉形,配方和成份較單純較簡單,至於呈液狀或膏狀和聲稱具多種護膚功能既礦物化妝品,當中含有礦物粉既成分比例可能得好小,所以建議在選購時必須看清成分標示,要選用全天然既礦物粉,小心產品有加入其他人造添加劑和填充物料。

如果大家想免費做一次皮膚分析,了解下自己既皮膚狀況?歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價激光療程試做,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html


免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.