產品上寫冇酒精就可安心使用嗎?

CLEAN Blog - 產品上寫冇酒精就可安心使用嗎?

如果有睇開我地既 Blog都會了解CLEAN係嚮往『原美』既理念,意思係保持原來的自然美,所以我地會不斷分享一d文章如健康飲食,個人護理,護膚方法等,除左以上文章,我地亦會非常重視分享化妝品或護膚品既成份解碼,因為我地既身體除左會吸收所進食既食物外,其實皮膚亦會吸收我地所搽既成份哦,如果您用緊既產品含有化學物或其他有害物質,咁皮膚亦會將該成份吸收並沉澱係皮膚底層。日積月累,咁有機會造成皮膚敏感,膚色暗啞,暗瘡暗粒,急速老化等問題,所以購買化妝品或護膚品前要多留意產品成份標籤哦。

而其中一種會較影響皮膚既成份就係酒精,因為有學術論文已證實長期使用含酒精類成份既護膚品對皮膚具有刺激性,有機會損害皮膚導致乾燥,過敏,水油不平衡,發炎和造成自由基損害既情況。

咁係咪選擇一d產品標榜住『不含酒精』就得啦?
  • 唔係,雖然標榜住『不含酒精』,但其實都仲含有酒精成份架。
咁點解可以標榜住『不含酒精』架?
  • 原因係『酒精』一詞只係一個統稱,但酒精既名稱和分類眾多,而護膚品既成份裏面可被稱為『酒精』既只有『乙醇』,所以只要不含『乙醇』既話,該產品就可以標榜住不含『酒精』,至於護膚品含有既『酒精』成份就會用其他化學名稱黎代替比如甲醇,異丙醇,十八醇等
以下列出一般含有較高刺激性既酒精成份,作用通常係抗菌,防腐及溶劑等,如果係成份標籤上見到呢D名稱既話就要避免使用哦:
  • SD Alcohol 變性酒精
  • Benzyl Alcohol苯甲醇
  • Ethanol 乙醇
  • Ethyl Alcohol 乙醇
  • Methanol 甲醇
  • Isopropyl Alcohol 異丙醇
  • Alcohol Denat 變性酒精
  • Isopropanol 異丙醇
如果英文寫住Alcohol就係酒精?

咁又唔係全部成份寫住Alcohol就等於係酒精,以下列出幾種雖然寫住Alcohol但其實唔係酒精,反而係保濕劑哦:
  • Cetyl Alcohol鯨蠟醇
  • Cetearyl Alcohol棕櫚醇
  • Stearyl Alcohol硬脂醇
  • Lanolin Alcohol羊毛脂醇
如果想查詢更多成份或想做個免費皮膚測試,歡迎用以下任何一種聯絡方式聯絡我們哦:

熱門文章