鈉對皮膚既影響


CLEAN Blog :鈉對皮膚既影響

大家對『鈉』呢個名稱會唔會有點陌生呢?『鈉』係一種人體必須有既礦物質,而每日都會有機會從食物或飲料中吸取到,雖然一向注重健康既朋友都會注意日常飲食時盡量會少油少鹽,避免進食太多既鹽份,因為知道鹽裹面含有既鈉係相當高,而當身體攝取過量鈉既時候,身體會變得浮腫和影響健康問題,另外皮膚上都會受到牽連哦,但點解會影響到皮膚呢?

主要原因係鹽會以鈉離子和氯離子既形式存在於人體血液和體液中,作用係保持人體滲透壓,酸鹼平衡和水分平衡方面,但當吃鹽過多,體內既鈉離子就會增加,導致面部細胞缺水,從而造成皮膚老化失去彈性和光澤,時間長了就會使皺紋增多.(簡單去理解就係鈉會令身體失去平衡,導致面部細胞缺水),而且過多既鈉會影響腎功能,皮膚慢慢就會變黃哦。

另外有時會覺得點解對眼成日都咁腫,係咪唔夠訓呢?

如果有以上狀況,咁就要留意下最近會唔會食得太鹹太濃味既食物?或含鈉量超高既食物,因為呢類食品會令我地浮腫,特別眼部皮膚較薄,所以排水功能較慢,導致積聚過多既水份,造成眼部浮腫哦。

但除咗平時減少攝取鹽之外,其實仲有其他高鈉既食物一樣會破壞我地皮膚正常組織結構運行問題,例如:豉油,醃製食品,加工食品(腸仔,午餐肉,味精同調味粉等),酒樓點心,甚至乎大部份既零食,呢d 都含有較高鈉既成份哦

由於我地日常飲食都會攝取到鈉,所以減少進食高鹽高鈉既食物外,仲要注意排走體內既鈉哦,而排走既方法可透過進食含豐富鉀既食物,比如蔬菜,堅果同埋水果(香蕉,奇異果)等.因為含有鉀既食物唔單止可以排出鈉到體外,同時亦可幫助解決皮膚上和水腫問題,更可擴張血管,幫助降低血壓問題等

如果大家想免費做一次皮膚分析,了解下自己既皮膚情況?歡迎用以下方式聯絡我們哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做不同種類既護膚療程,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html 
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

熱門文章