2018年2月2日 星期五

紅石榴的好處

CLEAN Blog - 紅石榴的好處

大家有冇食過紅石榴呢種生果呢?其外殼厚實,紅色圓形大大個,切開後會見到滿佈一粒粒好似紅寶石咁既籽核,可以就咁食又或者搾果汁飲,味道鮮甜帶有大量果汁,但切開時切記小心或者係水裡面切,因為其鮮紅果汁如果彈到衣物如上就會較難洗掉哦,而搾果汁飲既話就要記得隔渣哦.

其實紅石榴既產地遍及印度,以色列,秘魯,智利,埃及,美國及中國,而每年九月開始為盛產期。而紅石榴含有多種氨基酸和微量元素,如含有亞麻油酸,維他命B,C,E,葉酸鈣,鎂,鋅,磷,鉀等礦物質。而維他命C既含量比蘋果高1-2倍。以下分享紅石榴既好處比大家作參考啦:
  1. 在紅石榴中含有大量既鞣花酸(Ellagic acid)和花青素,對肌膚美白有顯著功效。原因係鞣花酸可抑制皮膚組織中黑色素細胞既增生,又可以減少黑色素細胞中酪胺酸酵素製造黑色素,所以有美白肌膚既作用。
  2. 水果中紅石榴既抗氧化物質含量係非常多,紅石榴汁既抗氧化功效係綠茶和紅酒既3倍。抗氧化係預防衰老既重要步驟,由於空氣污染,日光,輻射,藥物等使人體既新陳代謝持續不斷地產生自由基,所以多攝取抗氧化食物會幫助消除自由基。
  3. 紅石榴中含有既鈣,鎂,鋅等礦物質萃取精華,能迅速補充肌膚水份,令膚質更為明亮柔軟。
  4. 紅石榴籽多酚可輔助皮膚抵禦膠原質降解酶既傷害,有助於預防皺紋形成,在歐洲國家有將石榴籽多酚用作保健品服用以防止皺紋形成和輔助皮膚變得光滑更具彈性。
  5. 石榴籽中豐富既維他命C可增加心腦血管既彈性,預防心腦血管疾病,另外還可保護關節,當中既營養物質有促進關節潤滑液分泌既功效。
所以大家都食多d呢種咁有營養又對皮膚咁有幫助既水果哦~~

如果大家想了解自己現在既皮膚狀況(如皮膚底層色素分佈等),歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做激光療程,可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.htm
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.