毛囊閉塞會變成暗瘡?

CLEAN Blog - 毛囊閉塞會變成暗瘡?

除咗面部有時我地既手臂,背部或腳部都會間中生暗瘡,有時仲會發覺暗瘡上會有毛髮,呢種情況其實係毛囊閉塞引致,但點解會毛囊閉塞既?有無方法可以預防呀?如果大家都有著同樣問題既話咁就要繼續睇落去喇。

首先我地了解下毛囊閉塞點樣會變成暗瘡:

  • 皮膚真皮層內既毛囊組織帶有皮脂線,而皮脂線會分泌油脂去保護和滋潤皮膚,但有時受到雄性賀爾蒙既影響下,皮脂線會分泌得特別活躍,另外再加上表皮角質層(死皮)剝落得比較緩慢或過厚,咁就會導致毛囊出口閉塞,然後當暗瘡細菌聚集係毛囊位置之後就會形成發炎既暗瘡。

但以上提到當受到雄性賀爾蒙既影響下,皮脂線會分泌過量既油脂增加毛囊閉塞既機會,咁係咩情況下會受到雄性賀爾蒙影響呢?

內在因素有:
  • 包括女性月經周期,情緒壓力,情緒不穩,心情緊張,睡眠不足或過度疲勞等等都會影響內分泌。
外在因素有:

  1. 使用含化學或油脂成份較高既化妝品或護膚產品,會影響皮脂既正常排出,造成毛孔阻塞而形成暗瘡。
  2. 使用了骯髒和帶有細菌既化妝工具,導致暗瘡形成和產生皮膚炎症。
  3. 高卡,高糖,奶類食物,奶類產品都含有令暗瘡形成既脂肪,而甜食係屬於升糖指數(GI)高既食物,當體內血糖在短時間急速上升,身體就會分泌降低血糖既荷爾蒙,咁意思即係同時間雄性賀爾蒙亦會隨著增加。

睇完以上因素,而家分享點樣可以預防毛囊閉塞啦:

  • 要注意個人清潔衛生,用在面上既化妝工具,抹面毛巾和枕頭套要勤清潔替換。
  • 做完運動或出完汗後必須要擦乾淨出汗既位置或沖涼。
  • 選用清爽和天然成份既護膚和化妝產品,減少用多化學成份既產品。
  • 飲食上要注意應少吃油膩,奶類和甜食之食物。
  • 多進食蔬菜,水果,增加維他命既攝取,多渴水保持大便暢通。
  • 放鬆心情,要有足夠既休息時間。
  • 可進行煥膚療程,定期去除老化角質,暢通皮脂腺,減低毛孔堵塞既情況。

只要留意以上既事項並付諸實行,咁就可以避免毛囊閉塞了,如果大家想免費做一次皮膚分析,歡迎用以下方式聯絡我們,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做暗瘡激光療程或果酸換膚體驗,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

熱門文章