飲咖啡會增加排尿量?


CLEAN Blog - 飲咖啡會增加排尿量?

咖啡已經成為都市人既一種文化習慣,小編我每日兩杯已是必需的了,有時仲3杯添,其實唔係因為眼訓而飲,反而真係習慣左,而飲既時候更有一種放鬆心情既感覺。但聽講過飲咖啡會增加小便既次數和量,但點解呢?所以好奇下就揾左d資料黎了解一下。

原來呢種傳聞其實係咖啡因含有黃嘌呤成份,而呢種成份有興奮,鬆馳平滑肌同利尿既作用,所以就會有傳聞話咖啡因會增加排尿量既講法,但其實係2002年既國際運動營養學與訓練新陳代謝期刊上有報導過一份由康乃狄克大學(University of Connecticut)所做既研究說道:經過10份研究顯示,凈飲水既人士排尿量和有飲咖啡既人士排尿量只相差3%。之後亦有一份於2005年既研究上指出攝取咖啡因係唔會影響電解質和尿液排出量。

所以飲咖啡其實同飲水既排尿量差唔多,但反而因為咖啡因含有黃嘌呤成份,所以對治療哮喘症狀有幫助,因為有支氣管擴張劑既功效哦。另外,咖啡因亦有止痛作用,所以市面上有d葯物會加入咖啡因黎增強止痛功效。但對於經常攝取咖啡因既人士(每日3杯或以上),止痛功效未必咁有用,因為大腦已經習慣了,所以功效會被淡化。

反而對經常攝取咖啡因既人士(每日3杯或以上)如果當日唔攝取咖啡因(如飲咖啡或茶),咁就會產生頭痛,而醫學上稱為咖啡因戒斷性頭痛(caffeine withdrawal headache),但只需小睡片刻就可以舒緩,之後慢慢減少攝取咖啡因既量及多飲水,咁就可以得到治療了。

所以飲咖啡或茶確實係一種享受,舒緩,但太過量就會變成一種有害身體既習慣了,所以都係一杯起兩杯止,唔好變成一種依賴就好了。

熱門文章