腋下發黑的原因

CLEAN Blog - 腋下發黑的原因

最近有朋友問左我一個小小尷尬既問題,因為佢就黎結婚而件婚紗係露膊既,但問題係佢覺得腋下比起周邊既皮膚較黑,所以非常礙眼,如果有去過參加婚禮或已經結左婚既女士應該會明白到當妳要影相時就會有d動作要舉高手,例如拋花球啊,切蛋糕啊等等都要舉高手,但呢d所有都係尷尬位,因為會好容易見到腋下,所以佢就問我點解會黑同有冇方法可以解決,如果妳都有同樣煩惱,咁希望呢篇可以幫到妳啦。

一般令到腋下變黑有以下原因:
  • 止汗劑:由於止汗劑裡面既化學成份會有機會令毛孔閉塞,形成發炎導致『炎症後色素沉澱』或因為成份對皮膚產生刺激引致黑色素增加,導致黑色素沉澱
  • 磨擦:某些女士會喜歡著較緊身既上衣,但經過日積月累既摩擦,咁就會引致黑色素增加,導致黑色素沉澱
  • 脫毛:如用剃刀剃的話,有機會令到皮膚產生刺激或敏感,令黑色素細胞增加,導致色素沉澱令皮膚呈現黑色
  • 衛生:由於腋下帶有大汗線,排口位相對較大(3至5mm),除左排出液體外,蛋白質同脂肪酸亦會從大汗線排出,所以如果衛生清潔方面做得唔夠好,咁就容易滋生細菌,阻塞毛孔導致發炎,最後造成炎症後色素沉澱。
如果一直冇去處理變黑既問題,色素經過日積月累既累積,都有機會變成色斑哦。其實以上既問題係可以避免和可以處理,但萬一腋下真係已經呈現黑色,咁點算?

現時較有效和較快捷既方法就係進行果酸或激光療程,會根據色素沉澱既色澤和深淺情況而決定選擇做果酸或激光療程,這兩款療程既主要作用都係褪走,分解或擊碎已經沉澱既黑色素細胞,回復原有膚色。但如果已經變成斑點,咁就要進行激光去斑療程了。

如果大家想了解自己既皮膚狀況或想知道自己既皮膚底層有冇色斑,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.

熱門文章