人心果既好處

CLEAN Blog - 人心果既好處

今編想同大家分享一種水果,其實在較早前已經聽聞過呢個名稱,起初只認為係其中一種藥材名,因為以為個寫法係『人參果』,但後來才得知原來係人心果,而且係一種水果嘅名稱,所以就買左黎試下同埋發現營養價值都高,所以想同大家分享呢種好食又有益既水果。

人心果又稱為:無鳳柿,鐵線子等,因為切開後似人心,所以命名為人心果,係一種熱帶水果類,原產於在中美洲,而家市面上買到既係來自於泰國,越南或台灣.從植物分類學講,係屬於山欖科嘅植物,初次見到人參果時,外皮皺皺地同啡色,裡面棕棕黃黃地色,有d似金奇異果咁。但味道就好甜同埋有一種獨特既果香味,本人就覺得超好食,但試過一次未完全熟透就食,嘩!個味道好澀好『嚡』,無可能食得落口,而且未熟透既人心果有可能對某部份人產生過敏,所以食之前要確保熟透同果身要『淋淋地』先好食喔。

但市面上有D果皮略帶金黃色,更有紫色條紋就好似一種瓜類,但其實呢d係來自中國內地(原產都係來自美州),又名香瓜茄同埋寫法係人『參』果,果肉比泰國越南種脆身,但小編我就未試過啦。

人心果既好處:
  1. 屬於非常高纖維既一種生果
  2. 營養含有碘,鉬,鐵,磷,硫,硒等人體必須既微量元素,亦含有維他命A,B,C,E等
  3. 非常高既鈣質,對比番茄高出114倍之多
  4. 含有硒元素既蔬果類十分罕見,而硒可以抗氧化外,仲有調控甲狀腺既代謝功能同埋有抗癌既可能性。
但雖然有文章說導人心果既營養成份對糖尿病患者有幫助,但同時因為人心果既糖份(葡萄糖)含量頗高,所以建議適量進食為妙。 

責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議。在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢。

熱門文章